Mainos

Seinäjoen huumemyrkytykset: ”He eivät olleet tässä maailmassa”

Seinäjoella huumausaineiden sekakäyttö on aiheuttanut nuorille rajuja psyykkisiä vaikutuksia. Kaikkiaan kymmenen ihmistä vietiin viikonlopun aikana sairaalahoitoon, heistä kaksi pääsi tarkkailun jälkeen kotiin.

– He eivät ole olleet tässä maailmassa. He ovat saaneet rajoja raivokohtauksia ja kun raivo on mennyt ohi, kunto on luhistunut, kertoo rikosylikomisario Esa Uusi-Kakkuri Etelä-Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Poliisi tietää tässä vaiheessa, että nuorilla on ollut tarkoitus hankkia amfetamiinia. Poliisi epäilee, että aiemmin huumeyhteyksistä tutulla porukalla olisi ollut tarjolla muiden huumeiden lisäksi harvinaista ainetta, josta käytetään nimitystä deso.

Kysymyksessä on todennäköisesti lääkkeenäkin käytetty dekstroamfetamiini eli deksamfetamiini tai jokin sen johdannainen. Deso on huomattavasti normaalia amfetamiinia voimakkaampaa ja se saattaa aiheuttaa yllättäviä sivuvaikutuksia muiden päihdyttävien aineiden kanssa käytettynä.

– Sitä on lähdetty varovaisilla kertakäyttöannoksilla kokeilemaan. He ovat tienneet aineen vahvuuden ja vaaran, Uusi-Kakkuri kertoo.

Ainetta ei ole Suomessa rekisteröity, mutta poliisin mukaan sitä käytetään laajalti Itä-Blokin maissa. Poliisi on saanut haltuunsa pieniä määriä epäiltyä huumetta ja ne on lähetetty Keskusrikospoliisiin tutkittavaksi.

Toisaalta poliisin mukaan oireisiin sopii myös Daisy-niminen aine, joka on hiljattain määritelty huumausaineeksi.

Ensimmäiset potilaat tuotiin sairaalaan perjantaina sen jälkeen, kun heidät löydettiin harhailemasta sekavina Seinäjoen Nurmosta. Henkilöitä on hoidettu tehohoidossa. Lauantain jälkeen uusia potilaita ei ole tullut.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.