Se tietää, kun nukut, makaat tai juokset – näin aktiivisuusrannekkeet toimivat

Aktiivisuusranneke käskee sinut ylös penkistä – se nimittäin aistii, kun olet istunut liian kauan. Mitä kaikkea ranneke oikeastaan tekee?

Nykyaikainen askelmittari. Näin aktiivisuusrannekkeita kuvailisi VilleLaakso, tuotepäällikkö Garmin Nordic Finlandilta.

– Maailmalla aktiivisuusrannekkeet ovat olleet iso trendi vaikka miten pitkään, hän kertoo.

Sykemittari tuo mieleen maratonille treenaamisen, kilometrien kuntolenkit ja hikijumpan, jossa sydän läpättää villinä. Aktiivisuusrannekkeen kanssa ei periaatteessa tarvitse tehdä mitään – riittää, että elää arkea tuote mukanaan.

– Tuotteet eivät ole pelkästään aktiiviliikkujille, vaan laitteella pyritään aktivoimaan myös niitä ihmisiä, jotka ei ole tottuneet liikkumaan. Laite motivoi ihmistä. Kun ostat laitteen, olet jo tehnyt sijoituksen, Juha Kainua, Garmin Nordic Finlandin markkinointipäällikkö, sanoo.

– Ranneke antaa perustiedot helposti. Ja se saattaa vielä näyttää hyvältä.

Ranneke tietää, kun nukut

Kuten nimestä voi päätellä, aktiivisuusranneke on tehty päivittäisen aktiivisuuden ja hyvinvoinnin mittaamiseen.

– Siinä on sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi, johon on mallinnettu kävelyn ja juoksun käden liike. Se mittaa askelmäärää, kuljettua matkaa, kaloreita, ja sykevyön kanssa sykettä, Laakso kuvaa.

Ranneke tarkkailee käyttäjäänsä koko ajan ja saattaa esimerkiksi tietää, miten paljon nukut. JawBone Up -ranneke on tehty pelkästään unen seuraamista ja analysointia varten. FitBit Flex -aktiivisuusranneke taas seuraa nukkujan syvää unta ja aamulla herättää käyttäjänsä värisemällä!

Ranneke myös analysoi liikuntatottumuksia – tai niiden puutetta. Istumisen vaaroista varoitellaan jatkuvasti, mutta kuka oikeasti muistaa liikahtaa tasaisin väliajoin pois toimistotuolistaan?

Aktiivisuusranneke voi muistuttaa käyttäjäänsä liikkeellelähdön tärkeydestä. Polarin Polar Loop -aktiivisuusranneke saattaa käskeä käyttäjäänsä kävelemään 50 minuuttia, jotta yleiset liikuntasuositukset täyttyvät. Garmin Forerunner 620 -juoksukello arvioi jopa maksimaalista hapenottokykyä.

Suunto Ambit2 S -rannetietokoneessa on GPS-pohjainen mittari, joka tarkkailee matkaa ja nopeutta. Nike+ Fuelband menee vielä pidemmälle: sitä varten on kehitetty oma, aktiivisuutta mittaava mittayksikkö, jonka avulla eri lajien rankkuutta voi verrata suoraan toisiinsa.

– Itsekin jumitun jämäkästi tietokonepöydän ääreen, niin ranneke pikkuisen herättelee. Jos olet tunnin paikallasi, esimerkiksi toimistotyössä, niin rannekkeeseen tulee punainen palkki. Sitä pääsee nollaamaan kävelemällä minuutin tai pari. Se ajaa lähtemään liikkeelle, Laakso kuvaa Garminin aktiivisuusranneketta.

Jaa kaikki kaverillesi

Aktiivisuusranneke on yleensä yhteydessä myös mobiilisovellukseen tai tietokoneeseen, jonka avulla voi seurata edistymistään ja liikuntatottumusten muutosta.

Suunto Ambit2 S -rannetietokoneeseen saa yli sata sovellusta, joiden avulla liikkua entistä monipuolisemmin. Nike Fuelban SE haastaa käyttäjän kaveriporukankin liikkumaan.

Mutta onko aktiivisuusranneke uusi HeiaHeia, Facebookista tuttu palvelu, jolla voi jakaa liikuntasuorituksiaan Facebookissa?

– Kyllä pystyy jakamaan kaiken tarpeellisen, esimerkiksi sykemittarin kanssa reitit, joita on juostu. Sosiaalinen media on osalle aika tärkeä asia, Laakso kertoo Garminin rannekkeesta.

Kuvat ja tuotetiedot rannekkeista valmistajien sivuilta.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat