SDP:n Lindtman ryöpyttää Orpon hallitusta: "Lyö nyrkkiä pöytään ja yrittää viedä Suomea väkisin menneisyyden malliin"

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii muutosta hallituksen työmarkkinapolitiikalle. 

Lindtmanin mukaan hallituksen esittämät muutokset työmarkkinoilla edustavat työnantajapuolen toiveita, mikä heikentää osapuolten välistä luottamusta.

–  Sen sijaan, että hallitus lyö nyrkkiä pöytään ja yrittää viedä Suomea väkisin menneisyyden malliin, pitäisi hallituksen kutsua osapuolet aitoihin neuvotteluihin ja keskittyä Suomen tulevaisuuden kannalta aidosti isoihin kasvun kysymyksiin, sanoi Lindtman.

Hän esitti tänään puheessaan puoluevaltuustossa niin sanottua kättä päälle -sopimusta, jossa valtio luo kannusteita molemmille työmarkkinoiden osapuolille. Lindtmanin esittämässä mallissa pitäisi muun muassa lisätä korkeakoulutuksen opiskelupaikkoja ja työperäistä maahanmuuttoa sekä turvata yritysten satsaukset tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Hän esitti puheessaan myös tukipakettia rakennusalalle. Paketti sisältäisi muun muassa määräaikaisen korkovähennyksen ensiasunnon ostajille ja kotitalousvähennyksen ulottamisen asunto-osakeyhtiöihin nykyistä laajemmin.

Lindtman vaati myös hallitusta luopumaan työelämäheikennyksistä. Petteri Orpon (kok.) hallitus on hänen mukaansa aikonut muun muassa muuttaa työntekijän irtisanomista aiempaa helpommaksi. Lisäksi hallitusohjelmassa ehdotetaan, että määräaikaisia työsuhteita ei tarvitsisi perustella kuten nykyisin.

– Hallituksen pitää ottaa pois pöydältä ideologiset toimet, joilla ei edes ole työllisyysvaikutuksia tai valtion taloutta vahvistavaa vaikutusta, sanoi Lindtman.

SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu viikonloppuna Tampereella.

Tuki hallituksen toimille itärajalla

Puheessaan Lindtman antoi myös tukensa hallituksen linjalle tiukentaa rajaliikennettä itärajan turvapaikanhakijatilanteen vuoksi.

Suomi sulki lauantain vastaisena yönä osan itärajan rajanylityspaikoistaan, koska Venäjän viranomaiset alkoivat aiemmasta poiketen sallia puutteellisin matkustusasiakirjoin tulevia turvapaikanhakijoita pääsemään Suomen rajanylityspaikoille. Tätä on pidetty mahdollisena hybridivaikuttamisena.

Lindtman sanoi puheessaan, että heikko tai haparoiva reagointi olisi lähettänyt signaalin, joka olisi ollut omiaan lisäämään vastaavaa toimintaa.

– Tiukka reagointi on ollut perusteltua myös humanitäärisestä näkökulmasta. Se ehkäisee sitä, että ihmisiä alettaisiin laajemmin käyttää hybridivaikuttamisen välineenä, sanoi Lindtman.

Hän vaatii myös rajavartiolaitoksen rahoituksen turvaamista ja sitä, että Suomi ajaa aktiivisesti EU:n maahanmuuttopaketin läpiviemistä.

– On Suomen etu, että EU-tasolla saadaan luotua toimivat ratkaisut tilanteeseen, jossa jäsenvaltioiden rajoihin kohdistuu voimakas paine.

Urpilaisen ilmoitusta odotetaan

Viikonlopun puoluevaltuuston kokouksessa odotetaan myös sitä, että EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) ilmoittaa presidenttiehdokkuusaikeistaan.

SDP:n entinen puheenjohtaja Sanna Marin pyysi Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi jo elokuussa. Tuolloin Urpilainen lupasi harkita ehdokkuutta vakavasti.

Koska lopullinen varmuus sosiaalidemokraattien ehdokkaasta on puuttunut, on Urpilainen puuttunut myös monista jo pidetyistä vaalipaneeleista.

SDP:n julkaiseman kokousohjelman mukaan Urpilaisen on määrä pitää puhe huomenna. Häntä ei lauantaina vielä näkynyt puoluevaltuustokokouksen keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat