SDP:n Lindtman: Kokoomus liukuu kohti laitaoikeistoa – "Onko Venäjän vahvin tukija tervetullut Orpon kumppaniksi?"

SDP:n Lindtman myrskysi "Purran johtamalle hallitukselle" 2:36
SDP:n Lindtman myrskysi "Purran johtamalle hallitukselle"

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman syyttää eurovaalien alla pääministeripuolue kokoomusta liukumisesta kohti laitaoikeistoa ja sanoo sen heikentävän Suomen asemaa Euroopassa.

Lindtman sanoo, että pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan europarlamentin keskustaoikeiston EPP-ryhmä on valmis yhteistyöhön oikeistoryhmä ECR:n kanssa, mutta ei kaikkien ECR-puolueiden kanssa.

Lindtmanin mukaan esimerkiksi Puolan kansalliskonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue ei Orpolle kuulemma kelpaa.

– Orpo kuitenkin vuolaasti ylistää Italian pääministeri (Giorgia) Melonia, jonka puolue Italian veljet on fasistien perillinen, Lindtman sanoi SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

–  Meloni on levittänyt jo punaisen maton Unkarin Fidesz-puolueelle ja sen johtajalle Viktor Orbanille liittyä ECR:ään. Onko Venäjän vahvin tukija ja Ukrainan tuen ahkerin kampittaja Euroopassa tervetullut EPP:n ja Orpon kumppaniksi? Lindtman kysyi.

– Suomi on kokoomuksen ansiosta ajautumassa Euroopassa hyvin kummalliseen ja kyseenalaiseen seuraan.

Lindtmanin mukaan Orpo ei ole pystynyt kunnolla vastaamaan, miten EPP pystyisi poimimaan kumppaneikseen ECR:n sisältä vain muutamia puolueita, mutta jättämään ECR:n merkittävimmät vallankäyttäjät ulkopuolelle.

Esimerkiksi perussuomalaiset kuuluu europarlamentissa ECR-ryhmään.

Lindtmanin mukaan SDP:n ja Euroopan sosiaalidemokraattien kanta on selvä: ne eivät edistä äärioikeiston valtaannousua Euroopassa.

Lindtman linjasi puheessaan SDP:n EU-politiikan päälinjoja. Hänen mukaansa Euroopan täytyy ottaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan, pitää kiinni ilmastotavoitteista ja vahvistaa työntekijöiden oikeuksia ja sisämarkkinoita.

Eurovaalit pidetään Suomessa kahden viikon päästä eli 9. kesäkuuta.

Katso Lindtmanin koko puhe puoluevaltuustossa tästä:

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmanilta täyslaidallinen hallituksen politiikalle puoluekokouksessa 25:10

Lue myös:

    Uusimmat