Mainos

SDP:n Feldt-Ranta: Kokoomuksella voimakkaita kytköksiä yksityiseen terveysbisnekseen

2:09

Kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta (sd.) ja Anna Kontula (vas.) näkevät useita ongelmakohtia siinä, että kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen siirtyy yksityisen terveydenhuoltoyhtiö Mehiläisen palvelukseen. 

Feldt-Rannan mukaan kyse ei ole normaalista työpaikan vaihdoksesta, vaan hänen mukaansa sisäpiirivaikuttajalla on valtavasti tietoa hallituksen sote-valmistelusta. 

– Tähän liittyy paljon eettisiä ongelmia, nyt se tieto otetaan mukaan ja siirretään bisnekseen edistämään sitä bisneksen asiaa, Feldt-Ranta sanoo. 

– On aivan selvää, että henkilöllä, joka on ollut sotevalmistelussa niin kiinteästi mukana, on sellaista näkemystä, jota Mehiläinen ei pysty muualta ostamaan, Kontula toteaa.

"Ei ole yksittäistapaus"

Turusen ohella yksityisiin lääkärifirmoihin ovat siirtyneet viime vuosina muun muassa entinen kansanedustaja Lasse Männistö sekä entinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty

Feldt-Rannan mukaan yksityinen terveysbisnes ajaa itseään asemiin.

– Kokoomuksessa, joka tätä markkinaehtoista mallia on edistämässä, ovi käy tiheään. Näyttää nyt siltä pahasti siltä, että kokoomuksessa on toimijoita keskeisissä poliittisissa tehtävissä, joilla on hyvin voimakkaita kytköksiä yksityiseen terveysbisnekseen, Feldt-Ranta sanoo. 

Myös Kontula muistuttaa, että Turusen siirtyminen ei ole yksittäistapaus. 

– Jos kokoomus ajaa hyvin ponnekkaasti yksityisen terveysbisneksen etua ja saman aikaisesti näkyviä vaikutusvaltaisia kokoomuslaisia saa hyväpalkkaisia duuneja yksityisen terveysbisneksen piiristä, niin lapsikin tietää, että siihen liittyy ongelmia demokraattisen päätöksenteon kannalta ja myös kilpailuasetelmien kannalta, Kontula sanoo. 

Turunen aloittaa Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäällikkönä lokakuun puolivälissä. Mehiläisen mukaan hänen vastuulle tulee esimerkiksi terveys- ja sairaalapalvelujen ulkoistuksiin liittyvä myynti julkiselle sektorille.  

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo ymmärtävänsä keskustelua. 

– Minä en voi sille mitään, mihin ihmiset lähtee. Varmasti tämä on kehittyvä elinkeinoelämän ala, joka palkkaa uutta osaavaa väkeä, Orpo sanoo. 

Eduskunnassa ollaan valmistelmassa uutta lakia virkamiesten karensseista. 

Hallintovaliokuntaa antaa mahdollisesti jo ensi viikolla mietintönsä virkamieslain muutoksesta, johon sisältyy karenssisopimus virkamiehille, joilla on pääsy arkaluonteisiin tietoihin tai tietoihin, joka koskee merkittäviä taloudellisia arvoja. 

Uuden lain mukaan rajoitusajaksi eli karenssiksi voitaisiin sopia enintään 12 kuukautta palvelussuhteen päättymisestä. Lainmuutoksen pitäisi tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.