Sanna Marin pyytää Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi – Urpilainen harkitsee

Jutta Urpilainen harkitsee presidenttiehdokkuutta: "Päätöksen tulen ilmoittamaan marraskuuhun mennessä" 11:12
Jutta Urpilainen harkitsee presidenttiehdokkuutta ja kertoo päätöksensä marraskuuhun mennessä.

Urpilainen lupaa harkita presidenttiehdokkuutta ja kertoo päätöksestään marraskuuhun mennessä. SDP:n eduskuntaryhmä on kokoontunut kesäkokoukseen Vantaalle.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kertoo pyytäneensä EU-komissaari Jutta Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi.

– Sosialidemokraatit tulevat asettamaan presidentinvaaleihin kokeneen ja liikkeemme perusarvoja – vapautta, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta sekä demokratiaa – puolustavan ehdokkaan.

– Henkilökohtaisesti toivon pääseväni alkuvuodesta äänestämään Jutta Urpilaista tasavallan presidentiksi ja siksi olen pyytänyt häntä olemaan käytettävissä SDP:n ehdokkaaksi tähän vaativaan tehtävään. Jutta - jos lähdet ehdokkaaksemme, voin luvata että saat taaksesi yhtenäisen SDP:n ja meidän kaikkien tuen, Marin sanoo.

Urpilainen kertoi kokouksessa pitämässään puheessa harkitsevansa ehdokkuutta. 

– Olen luvannut harkita tätä puheenjohtajamme Sannan pyyntöä. Osana tätä omaa harkintaa tulen myöskin selvittämään ehdokkuuden yhteensovittamisen nykyisen komissaarin tehtävän kanssa. Lopullisen päätöksen tulen ilmoittamaan marraskuuhun mennessä, Urpilainen kertoo.

Marinin mukaan päätös ehdokkaasta tehdään SDP:n puoluekokouksessa valittavien puolue-elinten toimesta loppuvuoden aikana.

Sanna Marin pyytää Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi – "Voin luvata, että saat taaksesi yhtenäisen SDP:n" 11:04
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin antoi kokoomuksen Petteri Orpon johtamalle hallitukselle kritiikkiä.

Kritiikkiä Orpon hallitukselle

Lännen tuki Ukrainalle ja yhä jatkuvat pakotteet eivät ole estäneet Venäjän hyökkäyssodan vaikutusten leviämistä yhä laajemmalle, Marin sanoi puheessaan. 

– Venäjä tai autoritaariset valtiot eivät noudata logiikkaa, jota me olemme tottuneet pitämään rationaalisena. 

Marinin mukaan jokaisen valtion, poliittisen päättäjän ja kansalaisen on yhä uudelleen tehtävä ne valinnat, joille läntiset demokratiat on sotien jälkeen rakennettu. Valinnoiksi hän nostaa ihmisarvon, oikeusvaltion ja median sekä kansalaisten vapauden. 

– On surullista ja järkyttävää huomata, että kesän aikana kuulemiemme viestien perusteella Suomen uusi hallitus ja sen pääministeri Petteri Orpo eivät tätä valintaa täysimääräisesti ymmärrä.

Marin viittasi Orpon hallituksen jäsenten taustoista esille tulleisiin kirjoituksiin.

– Julki tulleet kirjoitukset kertovat järkyttävää kieltä hallitusvastuussa toimivien politiikkojen arvomaailmasta ja ihmiskuvasta.

– SDP ei voi hyväksyä sitä, että Petteri Orpon hallitus on valmis normalisoimaan rasistisen kielenkäytön ja murentamaan demokraattisen yhteiskunnan perusarvoja vain päästäkseen toteuttamaan oikeistolaista talouspoliittista linjaansa, Marin sanoi puheessaan.

"Kun silmät avautuvat, suiden ei pidä sulkeutua"

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen puheenjohtajaksi pyrkivä Antti Lindtman kommentoi kokouksen alussa rasismikeskustelua.

Lindtman käytti esimerkkinä Suomen jalkapallomaajoukkueita, Huuhkajia ja Helmareita. 

– Huuhkajat ottivat rohkeasti kantaa rasismia vastaan jo kesäkuussa, ennen Petteri Orpon hallituksen nimittämistä ja maatamme kesän aikana ravistelleen rasismikohujen sarjaa. Naisten maajoukkue Helmarit jatkoivat samalla linjalla heinäkuun maaottelussaan “Rasismi on rumaa” -kampanjalla.

– Nyt Suomessa on puhuttu rasismista enemmän ja vakavammalla sävyllä kuin todennäköisesti koskaan aiemmin. Vihdoinkin. Keskustelu on ollut tarpeellista ja välttämätöntä. Kun silmät avautuvat, suiden ei pidä sulkeutua. SDP:n viesti on yhtä selvä kuin Huuhkajilla ja Helmareilla: Me näytämme rasismille punaista korttia, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla ei ole varaa menettää ihmisiä vihamielisten asenteiden takia. 

– Päinvastoin, meidän on rakennettava sellaista Suomea, jossa jokainen voi elää hyvää elämää ja antaa oman panoksensa yhteiskunnan kehittämiseen. Kesän keskustelu on osoittanut, että Suomessa on rasismia.

Antti Lindtman avaa SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen 14:20
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman otti puheessaan kantaa rasismikeskusteluun.

Kesäkokous jatkuu huomiseen.

Lue myös:

    Uusimmat