Saunan ilmanvaihto

Olen tekemässä saunaremonttia kotona. Minulle on sanottu ilmanvaihdosta monta eri versiota! Mitä teen, mistä löydän tietoa, että saisin saunan ilmanvaihdon toimimaan oikein ja muutenkin eristyksen tehtyä hyvin?
Kiitoksia kysymyksestä. VTT on tehnyt saunan ilmanvaihdosta erittäin hyvän tutkimuksen. Tämä muuttaa täysin vanhan käsityksen.

Tutkimuksen mukaan selvästi paras menetelmä on johtaa raitis ilma kiukaan yläpuolelta sisään ja poistaa lämmennyt ilma joko saunan lattiatasossa olevan aukon tai oven alaosan kautta pois. Painovoimaisena tämä ei onnistu vaan tarvitsee koneellisen imun. Imuri on joko lattiatason putkessa tai viereisen kylpytilan katossa. Kylpytilaan muodostuu siis alipaine, joka vetää käytetyn ilman saunasta pois.

Tutkimuksessa mitattiin lämpötiloja lattialla, varpaiden, lauteiden ja pään korkeudella, suhteellista kosteutta ja happipitoisuutta. Tasaisin lämpötilan jakautuminen saavutettiin edellä kuvatulla tavalla. Jos ilma kiertää lattiatasosta ylöspäin, jäi varpaiden lämpötila noin 45 asteeseen kun päässä oli 80 astetta.

Toinen merkittävä mukavuuden kannalta on kosteus. Parasta on jos ilman suhteellinen kosteus on 40-50%. Kuvattu ilmanvaihtotapa mahdollistaa tämän parhaiten. Lämpötila vaikuttaa tähän siten, että tuo saavutetaan 60-70 asteisessa löylyssä. Kun saunan lämpö kohoaa tätä suuremmaksi, laskee kosteusprosentti varsin jyrkästi ja löylystä tulee kuiva ja kova. Hengityselimistölle tämä on rasite.

Kolmas tekijä oli happipitoisuus. Myös tämän kannalta yläkautta kiukaan päältä tuleva ilmavirta oli paras.

Eristyksestä ja rakenteesta löytyy hyvä ohjekirja kirjakaupoista ja Rakennustietokeskuksesta.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja