Saunan ilmanvaihto

Kysymykseni koskee saunan ilmanvaihtoa. Kiuas on jatkuvalämmitteinen puukiuas, ja saunan koko on 3,0 m.* 2,8 m.Missä ovat oikeat tuloilman ja poistoilman paikat? Talossa on painovoimainen ilmastointi huippuimurilla varustettuna, ja saunassa ja pesuhuoneessa on poistoventtiilit.

"Raitisilmaventtiilin tärkein ja ehdottomasti ensimmäinen sijoituspaikka on puilla lämmitettävän kiukaan lähistöllä. Mieluiten se sijoitetaan suoraan kiukaan alle tai taakse, jolloin kiuas saa lämmitessään varmasti happea ja ennen kaikkea raitista ilmaa löylyä lyötäessä. Saunottaessahan raitis ilma lämpeää kulkiessaan kiukaan kivien läpi ja tulee lämminneenä huoneilmaan. Jos saunaan halutaan toinen raitisilmaventtiili se sijoitetaan siten, että kylpijä voi säätää sitä lauteilla istuessaan. Hätätilassa raitisilma voidaan ottaa oven alta tai tehdään oveen ns. rakokynnys."

Lainaus on Pekka Tommilan Sauna-kirjasta, josta löydät paljon erittäin hyviä ohjeita niin saunan rakentamiseen kuin myös itse saunomiseen. Poistoilmaventtiilin tulisi olla vaikkapa saunan katossa jo saunan kuivattamisenkin kannalta. Vesihöyry kun nousee aina ilmaa kevyempänä ylös. Poistoventtiili pidetään yleensä kiinni saunottaessa puulämmiteisessä saunassa. Saunan kuivumista voit tehostaa heittämällä muutaman puun uuniin lopetettuasi saunomisen. 1 kilo puita kun vaatii 8 kuutiota ilmaa palaakseen. Palamistapahtuman aikana saunassa kiertää paljon lämmintä ilmaa, joka kuivattaa saunan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja