Sauna-Timo kertoo: Näin toipumiseni edistyy

Saunomisen maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 2010 loukkaantuneelle Timo Kaukoselle kuuluu nykyään hyvää. Sairaalajaksot ja säännölliset kuntoutukset ovat nyt taaksejäänyttä elämää.

– On kivaa, että nyt pystyy taas itse tekemään asioita. Kyllä siellä sairaalassa sai tarpeeksi kauan ollakin. Nyt tuntuu mukavalta, ettei tarvitse enää olla muiden autettavana, vaan voi itse tehdä sellaisiakin perushommia kuin leikata nurmikkoa, Timo Kaukonen kertoo.

Toipuminen on edennyt hyvin, mutta pieniltä takapakeilta Timo ei ole välttynyt.

– Kunto vähän heittelee, nyt tulehdusarvot ovat taas koholla. Aioin osallistua thriatlonin pyöräilyosioon heinäkuussa, mutta luultavasti se siirtyy nyt seuraavaan kesään. Mutta onpahan ainakin enemmän aikaa harjoitella.

Lomareissua Norjaan tulehdukset tuskin estävät.

– Norjaan lähdetään perheen kanssa vähän kalastamaan ja mökkeilemään, mutta muita isoja suunnitelmia ei ole.

Lepoa ja akunpunktiota

Palovammojen laajuudesta johtuen paranemiselle ei voi antaa tarkkaa ennustetta.

– Lääkärit ovat sanoneet, että minun pitää vain ottaa rauhallisesti ja katsoa, miten asiat etenevät. Nähtäväksi jää, miten jalat esimerkiksi toipuvat. Yksi ihonsiirtoleikkaus on mahdollisesti vielä edessä, mutta sekään ei ole varmaa.

Vauhtia toipumiselle Timo on hakenut myös akupunktion parista.

– Keuhkot ja munuaiset kärsivät onnettomuudessa, joten olen käynyt serkullani Nina Haavistolla ottamassa akupunktiohoitoja. Olen saanut häneltä myös kiinalaisen lääketieteen mukaisia ravintoneuvoja, joiden pitäisi auttaa ihoa uusiutumaan.

Saunomista Timo ei ole jättänyt, vaan on sen sijaan hankkinut kotiinsa uuden saunan.

– Se on tavallisen sähkösaunan ja infrapunasaunan yhdistelmä. Infrapunasaunasta oli varsinkin silloin paljon apua, kun en voinut vielä tavalliseen saunaan mennä. Se on lempeä, ja lämpö menee syvemmälle ihoon.

Minkäänlaista kammoa onnettomuudesta ei ole jäänyt.

– Kyllä saunaa tuli ikävä jo silloin, kun en ihoni takia voinut sinne mennä. Rakastan saunomista, ja osaan nauttia siitä eri tavalla kuin ennen.

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja