Sauli Niinistö piti viimeisen uudenvuodenpuheensa presidenttinä – ehdotti yhteistä uudenvuodenlupausta

Presidentti Sauli Niinistö on pitänyt viimeisen uudenvuodenpuheensa tasavallan presidenttinä.

Päättynyt vuosi toi synkkiä uutisia sodista ja taloudesta. Presidentti Niinistö halusi viimeisen presidenttinä pitämänsä uudenvuodenpuheen aluksi tuoda esiin myös pientä toivon valoa näkemissään kohtalonkysymyksissä. Kiinan ja Yhdysvaltojen presidentit tapasivat ja Dubain ilmastokokouksessa löytyi yhteisymmärrys.

– Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia ja on johdattamassa meitä arvaamattomiin seuraamuksiin. Viimeisin ilmastokokous Dubaissa kuitenkin nostatti toivon kipinää: maailman johtajat tunnustivat ensimmäistä kertaa tarpeen siirtyä pois fossiilisista polttoaineista. Jo yhteisen käsityksen syntyminen on itsessään merkittävää. Sitä kun monissa asioissa kipeästi kaivataan, sanoo presidentti Sauli Niinistö.

Euroopan havahduttava asetuotantoon

Sodat Ukrainassa ja Gazassa jatkuvat tänäkin vuonna. Presidentti Niinistö kiirehtii Gazaan humanitääristä tulitaukoa ja panttivankien vapauttamista.

– Nyt on kiire saada aikaan humanitäärinen tulitauko ja panttivankien vapauttaminen. Sen jälkeen on löydettävä tahto ja keinot kohti kestävää kahden valtion mallia. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Niinistö sanoo puheiden koventuneen, mutta myös rauhasta pitää puhua. Niinistön mukaan lujuutta kuitenkin tarvitaan, esimerkiksi Ukrainan tukemisessa ja asetuotannossa.

– Ukrainan tuen jatkaminen on herättänyt huolta. Kyse ei nähdäkseni ole niinkään tahdon puutteesta tai väsymyksestä. Vakavampi aihe on pitkän auttamiskyvyn varmistaminen, resurssien riittävyys. Euroopan on havahduttava. Panostus asetuotantoon ei ole tarpeen vain tarvittavan avun takaamiseksi. Sitä tarvitaan vakuuttamaan, että Eurooppa on vahva. Vahva, ei sotiakseen, vaan taatakseen rauhan.

Presidentti Niinistö sanoo jälleen, että Euroopalta odotetaan enemmän oman vastuunsa kantamista Natossa, mikä olisi hänen mukaansa myös paras vastaus pohdintoihin Yhdysvaltojen presidentinvaalien vaikutuksista. 

"Lukeminen, laskento ja liikunta"

Niinistö otti esiin myös arjen asioita, taloutta ja koulutusta. Niinistö pohti, voitaisiinko talouspolitiikassa tehdä vaalikausien yli ulottuvaa yhteistyötä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Julkisuudessa on käyty keskustelua Suomen koululaisten romahtaneista oppimistuloksista Pisa-tutkimuksissa. Koulunkäynnissä Niinistö toivoo paluuta perusasioihin.

– Suomen pääoma on osaamisessa. Osaamista on ollut, koska on pidetty arvossa oppimista, opettamista ja opettajaa. Lukeminen, laskento ja liikunta – ehkä menneen ilmaisuja alaluokilta. Mutta vaikka kuinka moderni opetusmetodi tai oppimistila kehitettäisiin, ilman noita taitoja tai kuntoa ei nuori elämässään pärjää.

Ehdotus yhteisestä uudenvuodenlupauksesta

Puheensa lopuksi Niinistö valoi uskoa tulevaisuuteen ja ehdotti yhteistä uudenvuodenlupausta.

– Nyt esitän yhteistä uudenvuodenlupausta: että kohtaamme toinen toisemme reilusti, toista ymmärtäen, ihmisyyttä kunnioittaen ja perinteistä yhteyttämme ja luottamustamme vaalien. Kaikki varmaan toivoimme, että uusi vuosi alkaisi onnellisempien tähtien alla. Pidetään kuitenkin mielessä, että raskaimmatkin pilvet haihtuvat – kyllä tämä tästä selkiintyy.

MTV:n politiikan toimittaja Juha Kaija arvioi Niinistön viimeisen uudenvuodepuheen presidenttinä 5:06
MTV:n politiikan toimittaja Juha Kaija arvioi Niinistön viimeisen uudenvuodepuheen presidenttinä

Lue myös:

    Uusimmat