Saudi-Arabian asevarustelu on jatkunut jo vuosia – näistä länsimaista asevienti on suurinta, myös Suomi mukana listalla

Saudi-Arabian asevarustelu on jatkunut tämän vuosikymmenen ajan alati kiihtyvänä, ja Suomikin on ottanut tästä hyödyn irti. Nyt asevienti Saudi-Arabiaan on syynissä tapetun toimittajan tapauksen vuoksi.

Video: Huomenta Suomessa kerrottiin siitä, millaista välineistöä Suomesta on vienyt Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabian raaka valtapeli 7:51

Turkissa murhatun sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapaus on herättänyt keskustelua asemyynnistä Saudi-Arabiaan.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa, miten Saudi-Arabian asevarustelu on lisääntynyt viime vuosina.


Aseviennistä kohuttu myös Suomessa

EU-parlamentti hyväksyi torstain äänestyksessä päätöslauselman, jossa kehotetaan jäsenvaltioita asettaman Saudi-Arabia unioninlaajuiseen asevientikieltoon.

Muutamaa päivää aikaisemmin puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoitti blogissaan, ettei Suomi ole tällä hallituskaudella vienut Saudi-Arabiaan ”tappavaa voimaa”. 

– Vuosina 2015-2018 on Saudi-Arabiaan myönnetty vientilupia suoja-materiaalille, suojausteräkselle, viestivälineille, ensiapuvälineille sekä lennokin katapultille. Samana aikana on ennakkolausuntojen muodoissa tehty myös kielteisiä päätöksiä Saudi-Arabiaan.

Asevienti on johtanut myös pienimuotoisiin kohuihin, kun Suomesta Patrialta hankittuja panssariajoneuvoja on ilmoitettu havaitun Jemenin taisteluissa. Saudi-Arabia taistelee Jemeniä vastaan.

Suomi kokonaisuudesa pieni tekijä

Ruotsalaisen Stockholm International Peace Research Institute SIPRI:n mukaan Suomi on vienyt maahan tällä vuosikymmenellä 15. eniten aseita. Edellemme ehtivät muun muassa Kiina, Ruotsi ja Belgia. 

Kokonaisuudessa Suomen vienti on kuitenkin vain rikka rokassa, sillä Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian asevienti Saudi-Arabiaan on aivan omaa mittaluokkaansa. SIPRI mittaa asevientiä TIV-yksiköllä, joka perustuu aseiden tuotantokustannuksiin. Näin tilastot ovat eri maiden ja aikojen välillä yhteismitalliset.



Patrian mukaan se ei voi sopia maan kanssa, miten sen toimittamia välineitä käytetään.

"Ei ristiriitaa ihmisoikeuksien kanssa" 2:13

Lue myös:

    Uusimmat