Sateet houkuttelivat sienet esiin

Sateiset päivät ovat nostaneet metsän sienet esiin. Sienistä ovat viime päivinä ilmestyneet mm. tatit, rouskut, haperot ja kehnäsienet. Sienet kannattaa käydä kiireesti poimimassa talteen, sillä monesti syyskuussa alkavat yöpakkaset lopettavat useimpien kauppasienten nousun.

Simo Moisio Arktiset Aromit ry:stä arvio, että jos sateet jatkuvat, sienisatoa saadaan sittenkin normaalivuoden verran. Vielä muutama viikko sitten tilanne näytti huonolta, sillä kesäkuu ja heinäkuun helteet eivät suosineet sienten kasvua. Heinäkuun puolivälissä esimerkiksi herkkutatteja löytyi vasta parista metsästä, kun viimevuonna tuohon aikaan herkkutattisato oli jo noussut esiin.

Sienten käyttö on vielä alkutekijöissään

Sienten keruu ja käyttö on Suomessa vielä sangen vähäistä esimerkiksi marjoihin verrattuna. Simo Moisio kertoo, että kaksi vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan 67 prosenttia aikuisväestöstä kävi marjastamassa, mutta sienestämässä kävi vain 45 prosenttia. Kuitenkin harrastus on pikkuhiljaa yleistynyt ja teollisuudessakin asiassa ollaan menty hiukkasen eteenpäin.

- Olemme rouskukansaa ja haapa- ja kangasrouskun käyttöä eines- valmisruoka- ja säilyketeollisuuden tuotteissa on mahdollista lisätä nykyisestä. Myös suurtalouksissa sienten käyttö on vielä alkutekijöissään, Moisio sanoo. Lähes kaikki Suomesta kaupallisesti kerätyt herkkutatit sen sijaan viedään Keski-Eurooppaan.

Sienestys on myös eliittiharrastus

Moisio kertoo, että sienestys on tullut Suomeen kahta tietä, Venäjän puolelta Itä-Suomeen tuli tapa kerätä rouskuja ja ruotsalaisen mallin mukaan yläluokkaiset kartanot omaksuivat harrastuksen kerätä esimerkiksi kantarelleja ja suppilovahveroita. Edelleen sienestys on marjastukseen verrattuna yläluokkaisempi harrastus, Moisio kertoo. Marjastajat ovat pääosin keskiluokkaista, tavallista väkeä, kun taas sienestäjiin mahtuu myös statussienestäjiä, joilla on laaja sienituntemus.

Arktiset Aromit ry pyrkii edistämään sienten ja muiden luonnontuotteiden kauppaa ja käyttöä jakamalla luetteloa, josta selviävät marjojen ja sienten ostajien yhteystiedot ja ostettavat marja-, sieni- tai yrttilajit. Päivitetty esite valmistuu piakkoin ja sitä jaetaan ostajaverkostolle sekä tuotteita käyttävälle teollisuudelle ja kaupalle. Kuluttajille esite on maksullinen ja sitä on tilattavissa Arktiset Aromit ry.:n toimistolta tai internet-sivuilta.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lisätietoja: Arktiset Aromit ry, Simo Moisio, puh. 08-61762290 ja 040-5801186

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja