Sastamalalaisen koulun rehtoria syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta – kiistää syyllisyytensä

Sastamalan Sylvään koulun rehtoria syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Rehtori Jari Andersson kiistää STT:lle syyllistyneensä rikokseen. Anderssonin mukaan kyse on siitä, että hän muutti 16 oppilaan englannin kielen päättöarvosanaa.

Kyseisten oppilaiden opettaja oli vaihtunut peruskoulun viimeisenä vuotena. Anderssonin mukaan opettaja oli laskenut oppilaiden arvosanoja merkittävästi. Anderssonin mukaan oppilaat ja huoltajat valittivat opettajasta, eikä Andersson pitänyt arvosanojen laskemista perusteltuna.

Andersson sanoo puuttuneensa asiaan arvioinnin objektiivisuuteen ja opetuksen tasoon liittyvien syiden vuoksi. Rehtori kertoo muuttaneensa 16 oppilaan arvosanat vastaamaan heidän aiempaa keskiarvoaan. Tapaus ajoittuu kevääseen 2016.

STT ei tavoittanut jutun syyttäjää perjantaina. Syytettä käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa maanantaina.

Avi: Arvosanoja ei voi muuttaa ilman opettajan hyväksyntää

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki samasta asiasta ratkaisun viime vuonna. Avin mukaan Andersson ei olisi saanut muuttaa arvosanoja omin päin.

Avin mukaan rehtori ei voi missään tilanteessa ryhtyä muuttamaan omatoimisesti opettajan tekemää päättöarviointia. Lain mukaan arvioinnista päättää opettaja. Avin mukaan arviointia voi muuttaa vain, jos rehtori ja opettaja ovat asiasta yksimielisiä. Sillä ei ollut avin mukaan merkitystä, että rehtori katsoi opettajan opetuksen olleen puutteellista.

Rehtorin kurinpito ollut aiemminkin otsikoissa

Andersson on ollut julkisuudessa kurinpidostaan useasti jo aiemmin. Vuonna 2012 hän sai apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen. Sylvään koulussa korvattiin tuolloin tupakoinnista määrättävä jälki-istunto jälkiopiskelulla.

Tupakoinnista kiinni jääneet oppilaat määrättiin lukemaan tupakoinnin haitoista ja vastaamaan lukemansa pohjalta kysymyksiin. Huomautuksen mukaan tutkielmatyyppinen tehtävä oli lakiin perustumaton kurinpitoseuraamus.

Andersson on myös arvostellut julkisuudessa muun muassa sitä, miten kiusaamiseen pitäisi pystyä puuttumaan paremmin. Andersson on Sastamalan kaupunginvaltuustossa kokoomuksen edustajana.

Uutista päivitetty 29.11.2019 kello 13:08.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja