Mainos

Sarkozylle povattu voitto voi jakaa Ranskan

Oikeiston ehdokas Nicolas Sarkozy lähtee sunnuntaisiin vaaleihin selvänä ennakkosuosikkina. Sosialistien ehdokas Segolene Royal varoittaa ranskalaisia levottomuuksista.

Oikeiston Nicolas Sarkozylle povattu voitto Ranskan sunnuntaisissa presidentinvaaleissa uhkaa toteutuessaan jakaa maan kahtia.

Sarkozy itse on vakuuttanut pyrkivänsä kaikkien ranskalaisten presidentiksi, mutta moni äänestäjä suhtautuu häneen avoimen vihamielisesti. Erityisesti ehdokkaan kova asenne rikollisia ja laittomia siirtolaisia kohtaan herättää ristiriitaisia tunteita. Myös hänen suunnitelmansa talousuudistuksista ovat kiisteltyjä.

Vasemmiston ehdokas Segolene Royal luonnehti Sarkozya tänään jopa vaaralliseksi ja varoitti, että tämän voitto voisi johtaa mellakointiin.

Sarkozyn leirissä kommentteja pidettiin ala-arvoisina. Sarkozy itse arveli niiden kertovan lähinnä Royalin omasta epätoivosta.

Viimeisissä mielipidemittauksissa Royal oli jäämässä yhä selvemmin Sarkozyn taakse. Mielipidemittausten mukaan Sarkozy olisi keräämässä 53-54 prosenttia äänistä.

Lähiökommentit muistetaan yhä

Mahdotonta mellakoiden puhkeaminen ei Sarkozyn voittaessa kuitenkaan olisi.

- Olen seurannut paljon internetkeskusteluja, ja osa viesteistä on aika huolestuttavia. Niissä sanotaan, että Sarkozy on kuin tulitikku, joka sytyttää kaiken, lukiolainen Thomas Fourdinier arvioi Royalin viimeisessä kampanjatilaisuudessa Lillessä eilen.

Sarkozya karsastetaan etenkin suurkaupunkien lähiöissä, joissa asuu paljon siirtolaisia.

Ehdokkaan heikko maine periytyy jo vuoden 2005 nuorisomellakoiden ajalta. Tuolloin sisäministerinä toiminut Sarkozy reagoi levottomuuksiin huomauttamalla, että lähiöt pitäisi tyhjentää ongelmia aiheuttavasta "roskaväestä" ja ne pitäisi "pestä Kärcher-painepesurilla".

Lausunnot ovat seuranneet häntä siitä lähtien, eikä Sarkozy ole yrittänyt itse juuri silotella imagoaan.

Kotikunnasta tulee tukea

Sarkozy on luvannut ranskalaisille paitsi järjestystä ja lainkuuliaisuutta myös talousuudistuksia. Moni pitää uudistuksia välttämättöminä. Vasemmistossa kuitenkin varoitellaan, että etenkin veronkevennykset ja tukileikkaukset uhkaisivat hyvinvointivaltiota.

Tukijoidensa mielestä Sarkozy on kuitenkin juuri sitä, mitä käymistilassa oleva Ranska tarvitsee. Puheita vaarallisuudesta pidetään mustamaalauksena.

Virallinen kampanjointi päättyi Ranskassa tänään, eikä huomenna enää julkaista mielipidetutkimuksia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.