Monilla ihmisillä on sappikiviä ilman mitään tietoa niistä. Osalle ne aiheuttavat vatsakipuja, toisille jopa vakavan tulehduksen. Iän myötä yleistyvää vaivaa voi hoitaa sappiruokavaliolla ja lääkkeillä. Eroon sappikivistä pääsee vain leikkauksella.
Sappikipu iskee tyypillisesti äkisti ja kouristuksenomaisesti esimerkiksi rasvaisen ruoan jälkeen. Se tuntuu oikealla ylävatsalla, säteilee ehkä olkapään seudulle tai selkään ja häviää parin tunnin päästä yhtä nopeasti kuin tulikin.
Lääkäriin on mentävä, jos kipu kestää pidempään, sillä silloin sappirakko voi alkaa tulehtua.
– Sappikivet ovat sappirakkoon tai sappiteihin sappinesteestä kiteytyviä kiviä. Niitä syntyy, kun kolesterolin aineenvaihdunnassa tapahtuu häiriö, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Jukka Pulkkinen sanoo.
Normaalitilanteessa kolesterolista muodostuvat sappihapot auttavat sulattamaan ruokaa ja imeyttämään ihmisen syömiä rasvoja elimistöön. Syitä toiminnon häiriintymiseen ja sappikivien muodostumiseen on monia.
– Tapauksista 25–30 prosenttia johtuu perinnöllisistä syistä. Tällä hetkellä ihmisellä tunnetaan 11 lisääntyneeseen sappikivimuodostukseen osallistuvaa geeniä. Maanosittain sappikivien yleisyydessä on eroja, esimerkiksi länsimaissa sappikivet ovat melko yleisiä.
Naisilla sappikiviä on kaksi–kolme kertaa enemmän kuin miehillä, joten ne liittyvät myös naissukuhormoneihin.
Ruokavalion yhteyttä sappikiviin on niin ikään tutkittu.