Sappikivillä vakaviakin seurauksia – huomio elintapoihin

Monilla ihmisillä on sappikiviä ilman mitään tietoa niistä. Osalle ne aiheuttavat vatsakipuja, toisille jopa vakavan tulehduksen. Iän myötä yleistyvää vaivaa voi hoitaa sappiruokavaliolla ja lääkkeillä. Eroon sappikivistä pääsee vain leikkauksella.

Sappikipu iskee tyypillisesti äkisti ja kouristuksenomaisesti esimerkiksi rasvaisen ruoan jälkeen. Se tuntuu oikealla ylävatsalla, säteilee ehkä olkapään seudulle tai selkään ja häviää parin tunnin päästä yhtä nopeasti kuin tulikin.

Lääkäriin on mentävä, jos kipu kestää pidempään, sillä silloin sappirakko voi alkaa tulehtua.

– Sappikivet ovat sappirakkoon tai sappiteihin sappinesteestä kiteytyviä kiviä. Niitä syntyy, kun kolesterolin aineenvaihdunnassa tapahtuu häiriö, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Jukka Pulkkinen sanoo.

Normaalitilanteessa kolesterolista muodostuvat sappihapot auttavat sulattamaan ruokaa ja imeyttämään ihmisen syömiä rasvoja elimistöön. Syitä toiminnon häiriintymiseen ja sappikivien muodostumiseen on monia.

– Tapauksista 25–30 prosenttia johtuu perinnöllisistä syistä. Tällä hetkellä ihmisellä tunnetaan 11 lisääntyneeseen sappikivimuodostukseen osallistuvaa geeniä. Maanosittain sappikivien yleisyydessä on eroja, esimerkiksi länsimaissa sappikivet ovat melko yleisiä.

Naisilla sappikiviä on kaksi–kolme kertaa enemmän kuin miehillä, joten ne liittyvät myös naissukuhormoneihin.

Ruokavalion yhteyttä sappikiviin on niin ikään tutkittu.

– Jos ruoassa on paljon sokereita ja hiilihydraatteja, niin se lisää sappikivitaipumusta. Normaali, terve ruokavalio on hyödyksi.

– Lihavuus on tunnettu sappikivien riskitekijä, samoin liikunnan puute. Esimerkiksi paikoillaan makaavilla selkäydinpotilailla on paljon sappikiviä. Toisaalta myös hyvin nopea laihdutus kovin vähärasvaisella ruoalla voi johtaa siihen, että sappirakko ei supistele, vaan neste seisoo sappirakossa ja mahdollistaa kiteytymisen.

Sappikiviä esiintyy enemmän myös useiden sairauksien, kuten diabeteksen, yhteydessä.

Tulehdukseksi edetessä vaarallinen

Puolet sappikivikohtauksen saaneista elää vuosia ilman uutta kohtausta. Noin 80 prosentilla ihmisistä sappikivet ovat täysin oireettomia.

Vakavimmat tapaukset ovat harvinaisia, mutta eivät jää huomaamatta.

– Yleensä sappirakko supistuu rasvaa sisältävän ruokailun jälkeen. Jos juo vaikka kahvikupin tilkallisella kermaa, kerman rasva riittää supistamaan sappirakon. Mutta jos onkin sopivankokoisia sappikiviä, sappirakko ei pääse supistumaan eikä sappi virtaamaan. Tällöin sappirakkoon alkaa kasvaa bakteereita ja tulee sappirakon tulehdus.

– Pitkään jatkuessaan tulehdus voi kehittyä krooniseksi tai jopa puhkaista sappirakon.

Toisenlainen tulehduskin on mahdollinen.

– Pienet sappikivet voivat lähteä sappinesteen mukana pois sappirakosta, tukkia sapen virtauksen suoleen ja aiheuttaa haimatulehduksen. Se on vakava tauti, mutta sairaalassa hoidettaessa yleensä ohimenevä. Vaikein muoto on harvinainen ja voi viedä hautaankin.

Otettava huomioon ruokavaliossa

Sappikivistä kärsivän tulisi ruokaillessaan välttää sappirakon voimakasta supistelua aiheuttavia elintarvikkeita.

– Esimerkiksi rasvaista ja käristettyä ruokaa. Joillakin myös lanttu, kaali ja tuore omena laukaisevat sappirakon supistelua, Pulkkinen havainnollistaa.

Lääkäri voi määrätä kipulääkettä supistuksia helpottamaan. Leikkauskin on mahdollinen ja erityisesti nuorilla suositeltava jo ensimmäisten kipujen jälkeen.

– Sappikiviä leikataan tähystyskirurgisesti ikääntyneemmiltäkin normaalin kirurgisen leikkauskelpoisuusmäärittelyn mukaan, mutta koska kyseessä on nukutuksessa tehtävä toimenpide, yli 80-vuotiaan tai kovin sydänsairaan henkilön kohdalla leikkausriski arvioidaan tarkasti.

– Joskus liikkeelle lähteneitä pieniä sappikiviä poistetaan sairaalassa ilman nukutusta suun kautta laitettavalla tähystimellä (ERCP).

Korjaus 12.3.2015 klo 6.58: Toisin kuin jutussa mainittiin, sappikiviä ei ole naisilla yhdeksän kertaa enemmän kuin miehillä, vaan kaksi–kolme kertaa enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat