Mainos

Säntillistä elämää viettäneet eläkeläiset Aili ja Toivo Lempinen surmattiin raa'asti Oulussa vuonna 1997 – murha edelleen mysteeri, mutta poliisi toiveikas

0:13

Oulun 21 vuoden takainen Lempisten eläkeläispariskunnan murha on yhä ratkaisematta. Nyt poliisi on varovaisen toiveikas, että pimeänä ollut juttu saataisiin lähiaikoina avattua uudestaan aktiiviseen tutkintaan.

69-vuotias Aili Lempinen ja 67-vuotias Toivo Lempinen surmattiin kotiinsa kerrostaloasunnossa Tuiran kaupunginosassa marraskuun 27. päivä 1997.

– Teko oli raaka ja siinä käytettiin muun muassa tylppää lyömäasetta, rikoskomisario Antti Palokangas kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Poliisi tutkii henkirikosta murhana.

Edelleen on suuri mysteeri, miksi säntillistä elämää kuoroharrastuksen ja yhdistystoiminnan parissa viettänyt pariskunta surmattiin. Poliisi on etsinyt surmatyön motiivia Lempisten elämänpiiristä, mutta mitään ratkaisevaa läpimurtoa ei toistaiseksi ole löytynyt.

– Siinä oli sellainen vanhanaikainen, kunnollinen pariskunta, jolla ei ollut mitään liittymäpintaa mihinkään epäilyttävään, Palokangas sanoo.

Poliisi käynnisti heti alkujaan laajat etsinnät surmaajan löytämiseksi. Tutkinnan aikana poliisi on puhuttanut satoja ihmisiä ja tarkastanut lukemattoman määrän erilaisia vihjeitä, mutta tekijää ei ole saatu kiinni.

Rikospaikkanäytteitä arvioidaan uudestaan

Rikospaikalta aikanaan kerättyjä näytteitä on hiljattain ryhdytty analysoimaan uudelleen, kun muun muassa DNA-tekniikka on kehittynyt.

– Näytteistä voidaan saada nyt enemmän irti kuin 20 vuotta sitten. Olen varovaisen toiveikas, että uusista tutkimustuloksista saadaan jotain sellaista tietoa, että jutun aktiivista tutkintaa voidaan jossain laajuudessa aloittaa uudestaan, Palokangas sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Poliisilla on jutussa useita tutkintalinjoja. Edelleen tavoittamatta on murhapäivänä talossa liikkunut haalaripukuinen ja alumiinisalkkua kantanut mies.

– Todennäköisesti hänellä on havaintoja, jotka voivat liittyä tähän henkirikokseen.


Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3-kanavalla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja