Kuuntele ääniasiantuntijan siivoama ääniraita: Sanottiinko Marinin bilevideolla "jauho" vai "jallu" – vastaus on täysin yksiselitteinen

0:26
Kuuntele videolta paranneltu ääniraita Sanna Marinin bilevideosta.

Huudettiinko pääministeri Sanna Marinin railakkaasta juhlimisesta levinneellä videolla ”jauhojengi”?

MTV Uutiset tarkisti asian ääniasiantuntijalla, joka ”siivosi” ääniraidan siltä kohdin, jossa arvuuteltu sana esiintyy ja antoi äänenlaadultaan parannellun ääniraidan MTV Uutisten käyttöön.

Ääniasiantuntija ei esiinny jutussa nimellään aiheen arkaluonteisuuden vuoksi. Ääniasiantuntijan henkilöllisyys on MTV Uutisten tiedossa.

Mitä sinun mielestäsi nauhalla sanotaan?

– Kyllä se on jauhojengi.

Kuinka varmasti sana on juuri ”jauhojengi”?

– Jallu-sana ei ole mahdollinen. Siinä nauhalla ei kuulu lu-äännettä. Nauhalla kuuluu o-äänne.

Ääniasiantuntija perustelee havaintoaan myös sillä, että suomen kielessä vokaalit, esimerkiksi kirjaimet a ja o, ovat laulullisia ja usein pitkiä äänteitä. Pitkät äänteet näkyvät taajuuskuvaajassa erityisinä laulutaajuuksina. Asiantuntijan mukaan juuri näin on ääniraidalla kuullun sanan "jauho" kohdalla. 

– Tässä tapauksessa, kun siinä sanotaan ”jauho”… kaikki kirjaimet ennen h-kirjainta ovat pitkiä äänteitä.

Puolestaan konsonantit, kuten k, p ja t, näkyvät kuvaajassa nopeina ja terävinä kohtina.

Jos ääniraidalla sanottaisiin ”jallu”, ääniasiantuntijan mukaan, sanan loppuosa eli äänne ”llu” kuuluisi paljon voimakkaammin ja pidempään. Ääniraidalla on kuitenkin kuultavissa selkeästi ”jauho”.

Millä tavalla äänenlaatua on parannettu ja mitä ääniraidalle on tehty?

– Ensinnäkin näytteenottotaajuudet raidalla on nostettu neljä kertaa suuremmiksi. Alkuperäinen monoraita oli näytteenottotaajuudeltaan 11 025 hertsiä. Nyt raita on muutettu stereoksi ja näytteenottotaajuus nostettu 48 kilohertsiin.

– Erilaiset häiriöäänet kuten kolinat, musiikki ja muut huudahdukset on poistettu. Kaikua on vähennetty, puhetta hienovaraisesti hidastettu, puheen tavutusta korostettu ja kyseinen ”jauhojengi”-sana on laitettu toistolle.

1:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja