Jauho ja jallu puhuttavat, mutta muistatko vielä nämä hämmentävät sanakiistat? Ihmiset kuulevat aivan eri asioita näillä videoilla

Sanottiinko Marinin bilevideolla"jauho"vai"jallu"– ääniasiantuntija perkasi ääniraidan ja sai yksiselitteisen tuloksen 0:26
Sanotaanko bilevideolla "jauho" vai " jallu"? Ääniasiantuntija perkasi ääniraidan – vastaus on selkeä.

Moni kiistelee parhaillaan siitä, sanotaanko surullisenkuuluisalla bilevideolla "jauho" vai "jallu", mutta muistatko nämä aikaisemmat sanakohut?

Pääministeri Sanna Marinin bilevideo herätti paljon keskustelua. Yksi suurimmista keskustelunaiheista oli se, sanotaanko railakkaalla videolla "jauhojengi" vai "jallujengi". Marinin itsensä mukaan videolla ei ainakaan sanota jauhojengi, mutta MTV Uutisten haastatteleman ääniasiantuntijan mukaan siinä sanotaan takuuvarmasti juuri niin. Yllä olevalta videolta voit kuunnella parannellun ääniraidan tilanteesta.

Yanny vai Laurel?

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun sosiaalisessa mediassa pähkäillään, mikä sana on kyseessä. Muistatko esimerkiksi kiistan Yannysta ja Laurelista? Vuonna 2018 Twitter-käyttäjä Cloe Feldman jakoi tallenteen, jolla robottimainen ääni sanoo sanan. Osa ihmisistä oli täysin varmoja, että sana on "Yanny", osa taas on yhtä varmoja siitä, että sana on "Laurel".

Kuuntele pätkä alla olevalta videolta. Mitä siinä sanotaan: Yanny vai Laurel? Juttu jatkuu videon alla.

Raivoisaa kiistelyä somessa: Kumman sanan sinä kuulet tällä tallenteella? 1:12
Sanooko robottimainen ääni Yanny vai Laurel?

Brainstorm vai green needle?

Ihmisten vielä kiistellessä Yannysta ja Laurelista sosiaalisessa mediassa alettiin tapella jo uusista sanoista. Twitterissä jaettiin pätkää,  jolla pieni leluhahmo päästää äänen. Erään pätkän jakaneen Twitter-käyttäjän mukaan leluhahmo kuuluu sanovan 'brainstorm', jos ajattelet sanaa brainstorm, mutta jos ajattelet termiä 'green needle', hahmo sanoo niin. Jotkut tosin kertoivat kuulevansa  myös erilaisia variaatioita, kuten 'brain needle' tai 'green storm'.

Kuuntele pätkä alta. Juttu jatkuu julkaisun alla.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Brainstorm vs. green needle -taistelulle oli lopulta kuitenkin olemassa niin sanottu oikea vastaus. Huffington Postin mukaan videopätkällä näkyvä leluhahmo on Ben 10 -nimisestä lastenohjelmasta, ja sen nimi on Brainstorm.

Jos siis kuulit brainstormin sijaan green needlen, voi se johtua siitä, että aivosi yrittävät sopeutua saamaansa tietoon siitä, että videolla sanottaisiin niin.

Myös MTV Uutisten toimituksessa yritettiin kuunnella, mitä hahmo oikeasti sanoo. Yrityksen voit katsoa alta:

Brainstorm vai green needle? Testasimme somen hittivideon 0:37
Brainstorm vai green needle? Näin toimituksessa kuultiin.

Viime vuonna sen sijaan ihmeteltiin videota, jolla voi kuulla yleisön huutavan useitakin eri asioita

Lue myös:

    Uusimmat