Mainos

Sanomalehdistö ei pelkää verkkojulkaisuja

Suomalainen sanomalehdistö uskoo, että internet on sanomalehtialalle pikemminkin uusi mahdollisuus kuin uhka. Paperille painettujen sanomalehtien uskotaan säilyttävän vielä pitkään asemansa eikä internetin arvella horjuttavan lehtitalojen taloutta. Toisaalta suurin osa sanomalehdistä pitää tarpeellisena varautua verkkoviestinnän aikakauteen perustamalla omia verkkojulkaisuja.

Tiedot perustuvat tutkimukseen Sanomalehdistö ja internet - toiveita, huolia, epätietoisuutta. Se on valmistunut Tampereen yliopiston journalismin tutkimuksen ja kehitystyön yksikössä. Tutkija Ari Heinosen tekemässä tutkimuksessa kyseltiin 72 päätoimittajan internet-asenteita. Mukana olivat kaikki päivälehdet ja lisäksi otos harvemmin ilmestyvistä sanomalehdistä.

Tuloksista ilmenee, että sanomalehdet uumoilevat uuden viestintäteknologian synnyttävän niille uusia kilpailijoita. Sen vuoksi sanomalehtien on syytä hankkia kokemusta verkkojulkaisemisesta.

Verkkolehti ei vielä kannata

Tämä vuonna sanomalehdet perustavat ennätysmäärän verkkojulkaisuja. Ainakin 25 sanomalehteä on perustanut tai perustaa verkkojulkaisun kuluvan vuoden aikana. Verkkolehtien ei kuitenkaan uskota nousevan liiketaloudellisesti kannattaviksi kovinkaan nopeasti.

Suuri osa sanomalehtien verkkojulkaisuista on edelleen ns. lapiolehtiä. Ne tarjoavat lähinnä paperilehden aineiston kopioita. Internetiä pidetään tärkeänä journalistisen tiedon hankintavälineenä, mutta toisaalta sen luotettavuutta ja käyttökelpoisuutta epäillään.

Internet asettaa toimittajien ammattitaidolle uusia vaatimuksia. Tiedonhaun ja verkkojulkaisemisen taidot kuuluvat vastedes journalistiseen perusammattitaitoon. Sanomalehdistö ja internet -tutkimus on osa Uuden viestintäteknologian toimitusympäristö -hanketta. Sen toteuttaa Tampereen yliopiston journalismin tutkimuksen ja kehitystyön yksikkö yhteistyökumppaneinaan Sanomalehtien Liitto ja Suomen Journalistiliitto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.