"Sano vain, jos voin tehdä jotain" – milloin viimeksi sanoit näin? Diana muistuttaa: Älä tarjoa apua, jos et aio antaa sitä!

Jos lupailet apua, muista pitää lupauksesi. Dianan mukaan ihmiset käyttävät lausetta "sano vain, miten voin auttaa" aivan liikaa – suurella osalla avuntarjoajista kun ei ole aikomustakaan antaa apua.

"Sano vain, jos voin tehdä jotain!" Miten monta kertaa olet käyttänyt tätä lausetta?

Jos lupailet apua, muista pitää lupauksesi, muistuttaa Diana Park. Hän joutui pettymään oman ystävänsä lupauksiin liian monesti.

"Hän tarjoutui aina auttamaan..."

Diana oli aiemmin läheinen naapurinsa kanssa. Kumpikin oli kotiäiti, ja heidän lapsensa olivat ystäviä.

– Hän tarjoutui aina auttamaan minua, kuten muitakin – kuulin hänen sanovan niin usein. En koskaan tarttunut tarjoukseen, ennen kuin odotin kolmatta lastani, Diana kuvailee Scary Mommy -sivustolla

Loppuraskauden aikana Diana pyysi naapuria vahtimaan lapsiaan puoleksi tunniksi, jos synnytys yllättäen käynnistyisi.

– Hän katsoi minua ja epäröi, ja saneli sitten kaikki mahdolliset tekosyyt sille, miksei voisi tehdä sitä, vaikka hän on kotona lapsensa kanssa, joka tulee hyvin toimeen lasteni kanssa, ja he asuvat vain parin talon päässä, Diana kuvaa.

Hän oletti, että pyyntö oli liian suuri ja vaikea ja unohti asian.

Apua ei herunut toisellakaan kerralla

– Sitten, vuosia myöhemmin, kun minä ja mieheni päätimme erota, tuo ystävä sanoi saman asian: "Voinko mitenkään auttaa? Sano vain!" En kokenut tarvitsevani tuota apua kuin vuoden kuluttua, kun mieheni oli muuttanut pois enkä päässyt lastemme koulutapaamiseen, Diana kuvaa.

Hän kysyi naapuriltaan, voisiko tämä kyyditä perheen tyttären kouluun.

– Hän sanoi, ettei voi, mikä on tietenkin ok. En kysynyt, miksi, Diana sanoo.

Rynnätessään hakemaan lastaan kotoa Diana näki naapurinsa. Tämä lähti pihastaan ajamaan koululle samaan kokoukseen.

Diana pohti mielessään, että naapurin toiminnalle oli varmaankin joku syy – ehkä hän ei vain voinut ottaa tyttöä kyytiin.

Naapuri ei koskaan halunnutkaan auttaa?

Pian sama tilanne kuitenkin toistui. 

– Muutama päivä sitten, vuosi sen jälkeen, kun pyysin häneltä palvelusta, olin taas pinteessä. Joten, vaikka inhoankin tehdä niin, pyysin häneltä apua. Hän ei edes vastannut viestiini, Diana kuvaa.

– Silloin tiesin, että hänen tarjouksensa "auttaa" ei ollut vilpitön eikä hän oikeastaan halunnut laisinkaan auttaa. Kolmas kerta toden sanoo, olen oppinut läksyni.

Harva tarkoittaa, mitä sanoo

Dianan mukaan lausahdus "sano vain, jos voin tehdä jotain" pääsee suusta yhtä helposti kuin "miten menee?".

– Juttu on vain niin, että suurimman osan ajasta, kun meiltä kysellään kuulumisia, kukaan ei oikeasti välitä. He eivät odota tarinoita siitä, miten kissa piti nukuttaa ikiuneen, miten suosikkifarkut eivät mahtuneetkaan tänä aamuna ylle tai miten ummetus on niin kauhea, etten voi istua alas, Diana sanoo.

– On harvinaista, että ihmisellä on oikeasti aikaa kuunnella, miten meillä aidosti menee. Joten vain nyökyttelemme päitämme ja sanomme ennalta-arvattavasti  "minulla menee hyvin, entä sinulla?" ja sitten juttelemme säästä ja muusta turhasta.

Älä lupaa apua, jos et aio antaa sitä

Dianan mukaan liian moni toteaa "kerro, miten voisin auttaa", kun elämässä eteen sattuu vaikea vaihe.

– Olet kusipää, jos et sano tätä – siinäkin tapauksessa, että sinulla ei ole koskaan aikomustakaan auttaa, eikö?

Dianan mukaan lausetta pitäisi kuitenkin lakata hokemasta, jos auttamishaluja ei ole. Jos viimeisillä voimillaan apua pyytävä ammutaan alas, hän ei ehkä pyydä enää koskaan.

– Ihmisten pitäisi ajatella ennen kuin he katsovat jotakuta silmiin ja sanovat "kerro, jos voin auttaa sinua jotenkin". Varsinkin, jos ajatuskulkumme on mallia "haluaisin auttaa, koska minun on paha mieli (puolestasi), mutta vain siinä tapauksessa, että se on kätevää ja sopii minulle eikä tee elämästäni liian epämukavaa, kiitti", Diana sanoo.

– Jos asia on näin, älä sano "kerro, mitä voisin tehdä". Älä huolehdi siitä, että koet olevasi kusipää, koska et tarjoudu antamaan apua, jota sinulla ei ole aikomustakaan kuitenkaan antaa. Koska, usko pois, kun apuasi tarvitaan ja pyydetään, ihmiset, jotka pyytävät, muistavat tarjouksesi, ja kun et pystykään toteuttamaan sitä, siinä tilanteessa näytät kusipäältä.

Lähteet: Scarymommy.com

Lue myös:

    Uusimmat