Sanna oli 18 vuotta riippuvainen rauhoittavasta lääkityksestä: Elin kuin narkomaani

Sanna ehti käyttää 18 vuotta rauhoittavaa lääkitystä, joka on tarkoitettu satunnaiseen käyttöön. Lääkityksen seurauksena hän kokee muistinsa ja älyllisen suorituskykynsä heikentyneen.

Sanna oli 19-vuotias ja ehtinyt käydä psykologin puheilla joitakin viikkoja, kun psykologi suositteli hänelle lääkitystä sosiaaliseen jännittämiseen. Psykiatria koskaan edes tapaamatta Sanna sai käsiinsä 100 kappaletta rauhoittavia pillereitä.

– Myöhemmin olen ymmärtänyt, että lääkkeitä olisi pitänyt käyttää vain muutaman viikon ajan, sillä ne aiheuttavat voimakasta riippuvuutta.

Lääkkeet kyllä auttoivat sosiaaliseen jännittämiseen, mutta pidemmällä tähtäimellä haitat ylittivät sen hyödyt moninkertaisesti. Sanna sai lääkkeistä erilaisia sivuvaikutuksia, joista kukaan ei koskaan varoittanut häntä.

Riippuvuus kehittyi nopeasti, ja lääkkeistä eroon pääseminen tuntui ylivoimaiselta.

– Huomasin olevani riippuvainen niistä, mutta lopettaminen oli todella vaikeaa. Lääkärit vain määräsivät uusia reseptejä eikä kukaan ottanut asiakseen vieroitusta.

Sanna kertoo elämänsä muuttuneen kuin narkomaanin elämäksi. Tärkeintä oli koko ajan varmistaa, että lääkettä oli saatavilla. Samalla käyttöannokset kasvoivat.

Suorituskyky heikentyi ja muisti pätkii

Sanna kokee muistinsa ja älyllisen suorituskykynsä heikentyneen vuosikausia jatkuneen lääkityksen seurauksena.

– Huomaan sen joissakin työtehtävissä. En suoriudu niistä niin hyvin kuin ennen olisin suoriutunut.

Jos Sanna olisi saanut asianmukaista tietoa lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista ja sen aiheuttamasta voimakkaasta riippuvuudesta, hän ei olisi ottanut reseptiä vastaan.

– Kyllä apua pitäisi saada jotenkin muuten, hän toteaa.

18 vuoden jälkeen tunteet ovat palanneet

Reilu vuosi sitten Sanna päätti lopettaa lääkityksen kokonaan psykiatrin kannustuksesta. Lopettaminen sujui loppujen lopuksi melko helposti, sillä Sannan oli onnistunut vähentää annostustaan jo aiemmin.

– Vieroitusoireita toki sain, vapinaa ja ahdistusta, mutta osasin varautua.

Lääkityksestä irti pääseminen on avannut naiselle uuden elämän. Enää hän ei kärsi jatkuvasta väsymyksestä.

– Voin paljon paremmin, ja tunteeni ovat palanneet. Tuntuu, että monta vuotta on mennyt hukkaan. En muista joistakin vuosista paljon mitään. Koetan olla ajattelematta hukkaan heitettyjä vuosia, nyt pitää vain elää tässä hetkessä.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja