Sanna Marinista tulossa Suomen nuorin pääministeri – myrskyn silmässä maan johtoon nouseva Marin: "Nyt on katsottava eteenpäin"

4:42

SDP:n puoluevaltuusto valitsi tänään puolueen pääministeriehdokkaaksi Sanna Marinin. Liikenne- ja viestintäministerinä toiminut Marin voitti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin äänin 32–29.

Seuraavaksi Marin vetäytyy tekemään esitystä puolueen muista ministerinimityksistä SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kanssa.

Ministeriehdokkaista päätetään myöhemmin tänään puoluevaltuustossa.

Kiitti puheessaan molempia Antteja

Pian pääministeriehdokkaan nimen ratkettua Marin kommentoi tuntemuksiaan medialle.

– Kiitos hyvät toverit. Luottamuksenne merkitsee minulle paljon ja aion olla sen arvoinen. Haluan kiittää molempia Antteja.

Antti Rinne, sinä olet sanonut, että Sdp on parhaimmillaan, kun se on rohkeimmillaan. Tämä viikko on osoittanut, että Sdp on myös parhaimmillaan, kun ajat ovat vaikeammat.

– Kiitos Antti Lindtman, laitoit itsesi likoon vaikeassa paikassa. Viestisi luottamuksesta ja yhteistyöstä on tärkeää. Nyt tuota luottamusta ja vakautta tarvitaan niin Suomessa kuin sosiaalidemokraattisessa puolueessa, Marin jatkoi puhettaan.

Marin totesi, että viime viikko on ollut poikkeuksellinen. Hän muistuttaa puheessaan, että nyt on rakennettava luottamusta: sanoista on ryhdyttävä tekoihin kaikissa hallituspuolueissa kesäkuussa hyväksytyn hallituspohjan mukaisesti.

– Toverit, lähdetään yhdessä tekemään työtä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävän yhteiskunnan eteen, Marin päätti puheensa saaden valtavat aplodit.

Sukupuolta tai ikää ei saisi korostaa

Marinista on tulossa 34-vuotiaana Suomen nuorin pääministeri ja kolmas naispääministeri. Marin sanoi pian voittopuheensa jälkeen, ettei hänen ikäänsä tai sukupuoltaan tulisi korostaa – tärkeintä on nyt katsoa eteenpäin.

– Meillä on tiukka päivä edessä. Nyt pitää jatkaa sitä työtä, jonka olemme aloittaneet, rakentaa luottamusta ja katsoa eteenpäin, Marin kommentoi tuoreeltaan MTV Uutisille.

Marin on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015. Puolueen varapuheenjohtajana Marin johti SDP:tä vaalikeväänä Antti Rinteen sairausloman ajan. Marin itse keräsi vaaleissa noin 19 000 ääntä Pirkanmaan vaalipiiristä.

Hallitustunnustelija Rinne sanoi aiemmin tänään, että eduskunta äänestäisi uudesta pääministeristä tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja