Sanna Marin puolustaa kunnallista pääomatuloverotusta MTV:n kuntavaalitentissä: "Myös pääomatuloja saavat nauttivat kunnallisista palveluista"

Millä keinoin SDP houkuttelee yrittäjiä kuntiin? 3:26
Millä keinoin SDP houkuttelee yrittäjiä kuntiin? Sanna Marin vastaa näin.

Aamiaisetukohun keskellä viime päivät ollut SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin puhuu MTV:n Uutisaamun haastattelussa kunnallisen pääomatuloveron puolesta. Hän korostaa lisäksi koulutuksen merkitystä yrittäjien houkuttelemisessa kuntiin.

Lääkäriin on päästävä tarvittaessa, hoivaa on saatava jonottamatta ja koulutusta ja työtä on oltava tarjolla. Muun muassa näitä asioita ajaa SDP kuntavaalikampanjassaan. 

Palveluita rahoittamaan SDP ehdottaa kuntaverotuksen "rajattua kiristämistä".

– Meillä on tiettyjä kohtia, joita ei veroteta lainkaan, mikä ei ole meidän mielestämme järkevää. Esimerkiksi pääomatulosta ei makseta nyt veroa lainkaan kuntaan, ja meidän mielestämme siitä pitäisi saada siivu myös sinne, koska myös pääomatuloja saavat nauttivat kunnallisista palveluistaSanna Marin toteaa MTV:n Uutisaamun kuntavaalihaastattelussa.

Pääministeri Sanna Marin kohuviikon jälkeen: En aio jatkaa verottoman ateriaedun käyttöä 5:08
Näin Sanna Marin kommentoi Uutisaamussa viime päivien aamiaiskohua.

Miten kunnan menoja sitten Marinin mielestä voisi vähentää? Hän ei vastaa mitään kysymykseen menojen karsimisesta MTV:n ja Ylen yhteisessä vaalikoneessa. Uutisaamussa Marin toteaa, että hän korottaisi veroja mieluummin kuin leikkaisi tuloja.

– Minun punninnassani lisäisin mieluummin kunnan tuloja kuin leikkaisin heiltä, jotka ovat kaikkein vaikeimmassa asemassa jo valmiiksi.

"Nostan hattua kaikille yrittäjille"

Yrittäjät eivät pidä SDP:tä erityisen yrittäjämyönteisenä puolueena. Asia käy ilmi muun muassa Elinkeinoelämän Keskusliiton kyselystä, jossa SDP sai taannoin nolla pistettä asiasta. 

Marinin mielestä se johtuu mielikuvista. Hänen mukaansa puolue on hallituksessa ollessaan pyrkinyt minimoimaan haittoja, joita yrityksille koitunut koronaepidemian takia.

– Olemme halunneet pitää yllä yritysten toimintaedellytyksiä, koska ne ovat merkittävä työllistäjä yhteiskunnassa. 

– Itse nostan hattua kaikille yrittäjille, jotka työllistävät itsensä ja muita.

Yrittäjien asemaa kunnissa voidaan Marinin mukaan edistää esimerkiksi kaavoituksella ja tonttipolitiikalla.

– Merkitystä on lisäksi sillä, miten kunnan alueella pidetään yllä osaamista. Suurin viesti, minkä yrittäjät lähettävät kaikkialta Suomesta on, että tarvitaan osaavaa työvoimaa. Tässä koulutuspolitiikka ja osaamisen vahvistaminen ovat aivan keskeisessä roolissa.

– Me olemme maa, jonka merkittävä tulo muodostuu viennistä ja ne ovat monesti erittäin korkean osaamistason asioita ja tuotteita.

Kuntavaalihaastattelussa SDP:n Sanna Marin 22:42
Sanna Marinin kuntavaalihaastettelun voit katsoa kokonaisuudessaan tästä.

"Asiakysymykset kiinnostavat"

MTV:n ja empatia-analytiikkayhtiö NayaDaya Oy:n toteuttaman tunnekyselyn mukaan SDP ei herätä kansalaissa suuria tunteita.

Jopa 30 % kyselyyn osallistuneista ei kokenut tuntevansa puoluetta kohtaan mitään. Pettymystä ilmaisi tuntevansa 14 % ja tyytyväisyyttä 10 % kansalaisista.

– Ehkä enemmän asiakysymykset kiinnostavat kuin puolueet, Marin perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat