Mainos

Sänkybrändi keksi painottomuuden reseptin mutta Intian levitaatioliitto estää tuotteen markkinoinnin

Markkinoille vuodenvaihteessa hiljaisella lanseerauksella tullut Tempur 2.0 vaahto lisää testien mukaan nukkujan painottomuutta 7-56 %. Tämä salainen resepti mullistaa käsityksemme nukkumisesta, kuten Tempur 1.0 vaahto teki kolmisenkymmentä vuotta sitten. Nyt kuitenkin tummat pilvet Intiasta varjostavat leijuvuutta edistävien patjojen markinointia.

Uusi keksintö on merkittävä.2.0 materiaalin on havaittu kumoavan painovoiman tietyillä vartalotyypeillä. 
– Toistaiseksi raportoituja tapauksia on kolme, sanoo Tempurin Zero Gravity liiketoimintojen johtaja Pasi Wessman.
– Maan vetovoiman tiedetään olevan haitallinen nukkujalle, jos kehoon kohdistuvaa painetta ei saada alustalla tasattua. Huonolla alustalla kädet puutuvat, pintaverenkierron estyminen aiheuttaa levotonta liikehdintää. Selkä jäykistyy ja kipeytyy herkästi, Wessman listaa.
– Tavoittelimme kehitystyössä 7 % painonkevennystä. Onnistuimme siis moninkertaisesti. 

Intialaiset pitävät itseään painottomuuden alkuperäisinä keksijinä

Syy ihmepatjan hiljaiselle markkinoille tuloon on Intiassa, josta paikallinen levitaatioliitto otti yritykseen yhteyttä ja kielsi tuotteen markkinoinnin sekä jatkokehitystyön.
– Kävi sieltä yksi ministerikin.  Sanoivat, että vain heillä on oikeus ihmistä koskevaan leijuntaan. Olivat keksineet painottomuuden reseptin jo 1964, Wesmann sanoo.

Nukkumisergonomia -liitto haluaa, että riita ratkaistaan mahdollisimman pian. Tuotteella on paljon käyttökohteita.
– Olen vahvasti sitä mieltä, että leijuttamisen tekniikat poikkevat näillä kahdella toimijalla niin paljon, ettei tässä toisen keksintöä käytetä hyväksi. Olemme jättäneet yhdessä yrityksen kanssa kanteeseen vastineen, ja ratkaisun pitäisi tulla nyt huhtikuun aikana, sanoo Suomen Nukkumisergonomialiiton toiminnanjohtaja Niko Hirvonen.

2.0 materiaalin valmistus on keskeytty toistaiseksi mutta yrityksellä on oikeuden välipäätöksen mukainen lupa myydä varastossaan olevat 2.0 patjat ilman näkyvää markkinointia.
– Omat työntekijät ympäri maailmaa ostivat heti varastosta neljänneksen. Jos toiminta keskeytyisikin lopullisesti niin he halusivat varmistaa itselleen maailman kehittyneimmät unet, Wessman kertoo.  

Leijailuominaisuus ilmeni vasta isoissa käyttäjämäärissä

– Kaikki meni hyvin siihen asti, kun 2.0 patjamallistomme oli ollut markkinoilla reilut parisen kuukautta, Wessman sanoo viitaten raportoituihin tapauksiin, jossa nukkuja on irronnut alustasta. Wessmanin mukaan alttius öiseen leijailuun on yksilöllistä. Suurin osa nukkujista tuntee vain tavanomaista enemmän keventynyttä oloa. Leijailuominaisuus ilmeni nukkujista vasta, kun käyttäjien määrä oli ylittänyt kolmekymmentätuhatta.
– Koeryhmän koko oli normaali, mitä patjatutkimuksissa yleensäkin käytetään. Jälkiviisaana voisi sanoa, että olisi heti pitänyt testata isommalla otoksella erilaisia vartaloita.

Nukkumisergonomia -liiton ohjeistuksen mukaan 2.0 patjan ostajalle määrätään ensimmäiseksi 10:ksi yöksi vartijavalvoja vuoteen viereen varmistamaan, ettei keventyminen muutu leijailuksi. Myöhemmin, kun leijumiselle altis vartalotyyppi on tunnistettu näiden raportoijien toimesta, tästä toimenpiteestä voidaan luopua. Hirvonen sanoo.
– Liitto on halukas rahoittamaan suunnitelman erilliselle, pehmustetulle ja pitkävartiselle kapustalle, jolla valvoja voi painaa leijuvat henkilöt hellävaraisesti takaisin patjalle turvaväli huomioiden.

Päätös voi vaikuttaa patjan käyttöönottoon, jos yövartijoiden saatavuus kysynnän myötä heikentyy. Leijumisesta hälyttävä ja nukkujan herättävä eletroninen tunnistelaite on kehitteillä.  

Uusi tuote uhkaa kauppatasapainoa ja työllisyysastetta

Nukkumisergonomia -liitto miettii nyt, voiko tästä huomattavasta keksinnöstä muodostua Tempurille liian ylivoimainen markkina-asema suhteessa muihin.
– Jos keinotekoisesti ohjaamme patjan hintaa korkeammalle vähentämään kysyntää, kohtelemme monia kuluttajia väärin. Jos yritys myy nykyisen hinnaston hinnalla, kukaan ei halua ostaa muiden valmistajien patjoja kuin korkeintaan hätätapauksessa. Emme haluaisi lisätä työttömyyttä näinä haastavina aikoina. Toisaalta pitäisi pystyä turvaamaan kaikille uuden patjan saatavuus, koska sen terveysvaikutukset ovat niin merkittävät, Hirvonen avaa tilanteen monimutkaisuutta. Joillekin uusi keksintö siis aiheuttanee unettomia öitä.

Jo hankituilla patjoilla voi edelleen nukkua – sulje makkarin ikkuna

Yritys toimittaa veloituksetta tammi-maaliskuussa 2021 ostetuille 2.0 patjoille yövalvojat tämän viikon aikana.
– Siihen asti suosittelemme varokeinona pitämään makuuhuoneen ikkunan suljettuna, etenkin jos asuu kerrostalossa. Ennen yövalvojan tuloa ensiapuratkaisuna voi käyttää housujen vyötä tai koiran talutinta sitomisvälineenä, Wessman sanoo ja jatkaa; – Yhtä asiaa haluan painottaa. Joistakin huhuista huolimatta kyseessä ei siis ole sielun irtoaminen kehosta vaan vartalon irtoaminen patjasta. Nähdäkseni nämä ovat erilliset asiaa. 

Asiakaskokemus; perjantai-illan dramaattinen käänne

Suomen Nukkumisergonomia -liiton toiminnanjohtaja Niko Hirvonen säikähti eräänä maaliskuun perjantai-iltana, kun hänen puolisonsa leijaili uudessa kodissa häntä vastaan.
– Olimme saaneet 2.0 materiaalista valmistetun patjan koekäyttöön lausuntoja varten. Puolisoni oli mennyt aikaisemmin nukkumaan ja jäin yksin katsomaan  kauhuleffaa. Olen mielestäni aika kolee jäbä, ja perinteinen kauhupätkä ei saa punttia tutisemaan. Mutta kun nousin sohvalta käydäkseni vessassa, meinasi se reissu olla tarpeeton, kun Veera leijaili vastaan. Peitto oli edelleen hänen päällään, mikä lisäsi mystistä vaikutelmaa. Ensiksi ajattelin, että asia jotenkin liittyy uuteen asuntoon mutta pian selvisi, ettei näin ollut.

Säikähdyksestä toinnuttaan Hirvonen ohjasi puolisonsa vierashuoneeseen joustinpatjalle. Leijailu loppui välittömästi, kun Veeran vartalo siirtyi tavallisen patjan päälle.
– No, sai Veera selkänsä kipeäksi vaikka nukkui siinä vain vajaan yön, Hirvonen sanoo tarkoittaen joustinpatjalla nukkumista, joka hänen sanoin on kuin ”kryptoniittiä teräsmiehelle”.Lue myös:

    Uusimmat