Sanaharkan järkyttävä seuraus: Teinityttö löi silmään – poika menetti näkönsä pysyvästi

16-vuotias silmän sokeutumisen aiheuttanut tyttö tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä pahoinpitelystä ja törkeästä vammantuottamuksesta nuorena henkilönä.

Tapahtumat saivat alkunsa viime elokuussa, kun joukko teinipoikia oli viettämässä iltaa Seinäjoen Torikeskuksen Hesburgerin edustalla. Pojat olivat pohtineet, miten pääsisivät kotiin kaupungin keskustasta. Vieressä ollut tyttöporukka oli huudellut pojille. Aikansa huutelua kuunneltuaan yksi pojista oli käskenyt tyttöjen olla hiljaa, jolloin tytöt olivat tulleet hänen luokseen ja toinen tytöistä oli alkanut töniä poikaa. Tönimisen jälkeen tyttö oli lyönyt poikaa silmäkulmaan, ja lyönnin johdosta poika oli lyönyt päänsä seinään.

Seuraavana päivänä pojan vasen silmä oli alkanut turvota, mutta hän oli pitänyt turpoamista normaalina kipeytymisenä eikä mennyt lääkäriin. Kun pojan silmä oli lopulta muurautunut umpeen, hän oli mennyt lääkäriin.

Silloin paljastui karu diagnoosi. Lääkäri totesi, että silmän näön menetys on pysyvää. Poika oli hyvin järkyttynyt tästä. Hän vietti aikaa pääasiassa kotonaan sängyssä eikä hänellä ollut sosiaalista elämää kodin ulkopuolella.

Silmävamman vuoksi poika on joutunut luopumaan mopoharrastuksestaan. Lisäksi hän joutuu vaihtamaan koulutusalaa eikä voi enää päästä armeijaan.

Vieritti syytteet kaverin niskaan

Tapahtumailtana paikalla olleilla tytöillä oli tyystin erilainen kertomus tapahtuneesta. Vastaaja oli kertonut olleensa sinä iltana tyttöporukalla Hesburgerissa, mistä järjestyksenvalvojat olivat poistaneet heidät. Tämän jälkeen vastaajan ystävä oli huomauttanut, että joku poika toisesta porukasta oli huutanut heille törkeästi. Ystävä oli mennyt pojan luokse ja lyönyt poikaa. Vastaaja itse kiisti käyttäneensä väkivaltaa ketään kohtaan.

Oikeus ei kuitenkaan uskonut tytön selitystä siitä, että lyöjä olisi ollut tämän kaveri, koska sekä uhrina ollut poika että kaksi todistajaa kertoivat lyöjän olleen vastaaja. 

Ehdollinen tuomio

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden mukaan riidatonta asiassa on se, että lyöjä oli vuonna 2003 syntynyt 16-vuotias tyttö ja että lyönti oli aiheuttanut pojalle vasemman silmän pysyvän sokeutumisen. Näyttämättä kuitenkin jäi, että silmävamman aiheuttaminen oli tahallista. Iskua ei voitu pitää kokonaisuutena törkeänä. Tytön olisi oikeuden mukaan kuitenkin pitänyt ymmärtää, että vamman aiheutumisen vaara on olemassa, kun lyö silmäkulmaan.

Käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiaan tytön kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syyksi luetut rikokset ovat pahoinpitely nuorena henkilönä ja törkeä vammantuottamus nuorena henkilönä. Tämän lisäksi hänet määrättiin korvaamaan pojalle kivusta, särystä sekä tilapäisestä haitasta 4000 euroa, pysyvästä haitasta 16520 euroa sekä kosmeettisesta haitasta 9000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat