Mies suuttui tuulilasiin jätetystä lapusta – löi viatonta nuorukaista teräsnuijalla takaraivoon

Salolaismies pysäköi autonsa väärään parkkiruutuun ja sai muistutukseksi lapun tuulilasiin. Mies närkästyi niin, että löi itselleen tuntematonta nuorukaista teräsnuijalla päähän. Uhri sai vaikeat vammat.

Väkivallanteko tapahtui viime huhtikuussa Salossa, erään kerrostalon parkkipaikalla.

Uhri oli omalla parkkiruudullaan vaihtamassa autoonsa öljyjä, kun parikymppinen tekijä ilmestyi hölkkävauhtia paikalle kaverinsa kanssa. Miehellä oli lonkero kädessään ja hän oli silminnähden päihtynyt.

Paikalla oli mieskaksikon ja uhrin lisäksi uhrin ystävä ja äiti. Paikalla olleiden mukaan tekijä oli todella vihaisessa mielentilassa ja uhkaavan oloinen. Tämän kaveri pysytteli taka-alalla.

Uhrin mukaan tekijä oli tullut aivan hänen kasvojensa eteen ja huutanut, että kenen parkkiruutu tämä on, ja kysellyt oliko hän jättänyt lapun hänen autonsa tuulilasille.

Kun uhri oli lähdössä tilanteesta pois, mies löi häntä täysin yllättäen 25-senttisestä teräsvaijerista ja teräspainosta valmistetulla nuijalla. Isku pyyhki korvan takaa takaraivoon.

Pakeni henkensä edestä

Uhrin mukaan osuma tuli täydellä voimalla. Hän kuvaili oikeudessa, miten tunsi metallisen kolahduksen. Hän arveli, että jos ei olisi ollut kääntyneenä, hänen hampaansa ja poskiluunsa olisivat murtuneet.

Uhrilla ei ollut muistikuvia iskun jälkeiseltä ajalta, mutta paikalla olleiden mukaan mies oli melkein kaatunut asfalttiin, minkä jälkeen hän oli kuitenkin noussut ja pinkonut paikalta pakoon omin jaloin.

Väkivaltainen mesoaja uhitteli vielä toista paikalla ollutta miestä vastaan.

Hän nosti nuijan miehen kasvojen eteen lyömäasentoon ja heilutteli sitä uhkaavasti, mutta ei kuitenkaan enää lyönyt kovista ja halventavista puheista huolimatta.

Nopea oikeudenkäynti

Oikeutta käytiin pian välikohtauksen jälkeen, jo noin kahden kuukauden kuluttua. Uhri kertoi, että pahoinpitelyn jälkeen hänen raajansa eivät toimineet enää kunnolla. Liikkuminen ei sujunut entiseen malliin, vaan hän joutui käyttämään tukea ja apuvälineitä.

Hän kertoi myös uudenlaisesta väsymyksestä, joka tuntui seuraavan häntä aina fyysisten suoritteiden ja sosiaalisten tilanteidenkin jälkeen. Aiemmin hänellä oli tapana käydä jopa 10 kilometrin kävelylenkeillä. Enää hän kykeni vain lyhyisiin jaloitteluihin.

Lisäksi miehen toisesta kädestä oli kadonnut voimat ja hänen puheensa oli alkanut pätkiä, kuten myös muisti. Mies kertoi, että joutuu syömään kipujen takia särkylääkkeitä päivittäin.

Mies kertoi myös, että hänen koulunkäyntinsä oli vaikeutunut, sillä hän kärsii väsymyksen lisäksi myös keskittymisvaikeuksista.

Julkisilla paikoilla liikkuminenkin aiheutti pelkoa.

Oikeudenkäyntiin mennessä miehelle oli todettu sairaalassa aivovamman jälkitila, jonka laajuutta ei vielä kuitenkaan tiedetty, sillä vammojen aiheutumisesta oli kulunut niin vähän aikaa.

Ei edes sanaharkkaa

Uhrin vammoja käytiin oikeudessa läpi miehen oman kertomuksen lisäksi lukuisten lääkärintodistusten ja muiden lausuntojen kautta. Oikeudessa luettiin muun muassa useiden neurologian asiantuntijoiden näkemykset miehen tilasta.

Käräjäoikeus katsoi annetun selvityksen perusteella, että tekijä aiheutti uhrille vaikean ruumiinvamman.

Pahoinpitely katsottiin törkeäksi. Syynä oli muun muassa se, että uhri ei millään tavalla provosoinut tekijää, vaan tämä kävi päälle yllättäen. Oikeuden mukaan edes mitään varsinaista sanaharkkaa ei tilanteessa ollut ennen lyöntiä.

Käräjäoikeuden mukaan miehen menettely osoitti suurta syyllisyyttä. Voimakasta päähän kohdistunutta iskua pidettiin potentiaalisesti hengenvaarallisena.

Vuonna 2002 syntynyt Niclas Juhani Paldán tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta vuoden ja kuuden kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeuteen.

Vankeusrangaistus tuli ehdottomana, sillä Paldán tuomittiin jo aiemmin tänä vuonna muun muassa törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Tuossa tapauksessa nuorukainen oli toisen kanssa hakannut skeittiparkissa urheilleen nuoren erittäin vakavasti ja niin ikään täysin yllättäen. Uhria muun muassa hakattiin teleskooppipampulla ja skeittilaudalla niin, että kasvon luut murtuivat.

Paldán valitti tuoreesta tuomiostaan Turun hovioikeuteen, mutta syyskuussa ilmoittikin yllättäen tyytyvänsä käräjätuomioon. Valitus peruutettiin ja käräjäoikeuden tuomio jäi pysyväksi. Hovioikeus julisti asian viime viikon torstaina.

Vankeuden lisäksi Paldán joutuu suorittamaan väkivallan uhrille vahingonkorvauksia. Niiden määräksi oikeus päätti yhteensä vajaat 8 500 euroa.

Alaikäisten tekemät ryöstöt rajussa kasvussa Helsingissä – Helsingin poliisin rikostorjuntayksikön johtaja kommentoi ilmiötä 8:01
Helsingissä huolta on herättänyt nuorten ja jopa alaikäisten tekemät ryöstöt. Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat