Sammuta jouluvalot yöksi – saatat säästää jopa 20 euroa!

Koristevalot kuuluvat jo joulun odotukseen. Jos on aikeissa hankkia kotiin uusia koristevaloja, kannattaa valita energiatehokkaita ledivaloja. Vanhat ja rikkoutuneet koristevalot kuuluvat SER-keräykseen.

Uudet koriste- ja jouluvalot ovat useimmiten ledejä, mutta myynnissä voi olla yhä vanhempiakin malleja. Jos olet hankkimassa uusia valosarjoja, kannattaa ehdottomasti valita led-valot, joiden kulutus on perinteisiä valosarjoja vähäisempi, Motiva muistuttaa.

Kierrätä vanhat ja rikkoutuneet valosarjat oikein: ne kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen.

Tutki pakkaustiedot ennen ostopäätöstä

Ledvalosarjojen teho on useimmiten 0,5–6 wattia. Läheskään kaikissa paketeissa ei kuitenkaan kerrota valosarjan tehoa, joten niiden sähkönkulutuksesta ei ole tietoa saatavilla.

Monissa paketeissa teho ilmoitetaan watteina lamppua kohti, esimerkiksi 80 lampun sarjassa 80 x 0,06 W, joten vaatii hieman laskemista selvittää valosarjan teho ja siitä kulutus.

Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertoo usein sarjan tehosta. Erikokoiset valosarjat voivat olla teholtaan esimerkiksi:

  • 8 lampun sarjan teho 0,5 W
  • 30 lampun sarjan teho 2,4 W
  • 80 lampun sarjan teho 6 W

Sammuta tai ajasta isommat valosarjat

Ajastimen käyttö ei tuo säästöä pienitehoisen led-valosarjan käyttöön. Jos jouluvalosarjan teho on yli 6 wattia, kannattaa valo kytkeä ajastimeen.

Erityisen järkevää ajastimen käyttö on, mikäli haluaa käyttää yhä vanhoja koristevaloja. Jos ajastinta ei ole, on itse muistettava sammuttaa koristevalo yöksi ja kotoa poissaolon ajaksi.

Perinteisten valosarjojen teho alkaa usein 21 wattista, mutta saattaa olla jopa 100 wattia, joten niiden käyttö on huomattavasti kalliimpaa kuin uusien ledisarjojen.

Sähkönkulutus ja käytön kustannukset

Valosarja

100 vrk koko ajan

100 vrk ajastettuna 8h/vrk

Led 8 lamppua/0,5 W

0,20 €

0,20€

Led 80 lamppua/6 W

2,30 €

0,80 €

Vanha 216 lampun sarja/ 93,3 W

34,60 €

11,50 €

Laskettu sähkön hinnalla 15,43 snt/kWh.

Kierrätä oikein

Kaikki jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. 

Jouluvalojen osalta kysymyksessä ei ole yksittäisen lampun vaan pikemminkin valaisimen kierrätyksestä. Tuotteet sisältävät elektroniikkaa, joka saadaan SER-keräyksessä talteen.

Lähde: Motiva

Lue myös:

    Uusimmat