Sammakon myrkkyä krapulaan, parvekkeilta putoamisia, sairauskohtauksia – nämä Venäjän eliittiin kuuluvat ovat kuolleet hämärissä oloissa sodan aikana

Perhesurmia, ikkunasta putoamisia ja hirttäytymisiä – Venäjän energiapomoja kuolee epämääräisissä olosuhteissa 2:53
MTV Uutiset Live käsitteli mysteerikuolemia 3.9.2022.

Venäläistä eliittiä ja heidän lähipiiriään on kuollut Ukrainassa käytävän sodan aikana epämääräisissä olosuhteissa.

Useita Venäjän taloudelliseen ja poliittiseen eliittiin kytkeytyviä henkilöitä on kuollut hämärissä olosuhteissa vuosien 2022 ja 2023 aikana. Etenkin korkeista paikoista putoamiset ja itsemurhat korostuvat synkissä tapauksissa. 

MTV kokosi yhteen joitain kuolemantapauksia 1,5 vuoden ajalta. 

Kristina Baikova

Venäläisen Loko-pankin 28-vuotias varatoimitusjohtaja Kristina Baikova putosi kotinsa ikkunasta 11. kerroksesta Moskovassa kesäkuun 23. päivä. Kuolema tapahtui samana päivänä, kun Wagner-pomo Prigozhin aloitti kapinansa Venäjän sotajohtoa vastaan.

Hänen kerrotaan olleen tapahtumien aikaan 34-vuotiaan miespuolisen ystävänsä seurassa. Miehen mukaan he nauttivat alkoholia ennen kohtalokasta putoamista.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Pjotr Kutšerenko

Venäjän tiede- ja kulttuuriministerin sijainen, 46-vuotias Pjotr Kutšerenko kuoli paluumatkalla Kuubasta 20. toukokuuta. Hänen kerrotaan muuttuneen huonovointiseksi lennon aikana. Kone laskeutui Venäjälle ja Kutšerenko sai lääkinnällistä hoitoa, mutta menehtyi silti. Mediatietojen mukaan Kutšerenkon kuolema saattoi olla sydänperäinen.

Kutšerenko oli aiemmin kritisoinut julkisesti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Venäjältä paennut toimittaja Roman Super kertoi keskustelleensa Kutšerenkon kanssa vain päiviä ennen hänen kuolemaansa. Superin mukaan Kutšerenko pelkäsi terveytensä puolesta.

Kutšerenkon mukaan pakeneminen Venäjältä ei ollut enää mahdollista, sillä "he ovat vieneet passimme eikä maailmassa ole paikkaa, jossa he olisivat iloisia Venäjän apulaisministeristä tämän fasistisen hyökkäyksen jälkeen". Super sanoi myös Kutšerenkon käyttävän runsaasti rauhoittavia ja masennuslääkkeitä sekä kärsivän unettomuudesta tilanteen vuoksi. 

Vjatšeslav Rovneiko

Entinen venäläisvakooja ja öljymoguli Vjatšeslav Rovneiko löytyi tajuttomana kotoaan 22. helmikuuta eikä häntä saatu elvytettyä. Hänen kehostaan ei löytynyt väkivallan merkkejä.

Rovneikon uskotaan olleen KGB:n vakooja kylmän sodan aikana ja työskennelleen Belgiassa Sergei Naryshkinin kanssa, joka on nykyisin Venäjän ulkomaantiedustelun johtaja. 

Rovneiko oli läheinen myös oligarkki Gennadi Timtšenkon kanssa. 

Pavel Antov ja Vladimir Bidenov

Makkaramiljonääri Pavel Antovin kuolemasta uutisoitiin viime jouluna, kun hän putosi hotellin kolmannesta kerroksesta Intiassa. Hän kuoli 24. joulukuuta, vain päiviä sen jälkeen, kun hänen ystävänsä Vladimir Bidenov menehtyi samassa hotellissa sydänkohtaukseen. 

Intian viranomaiset eivät nähneet tapahtuneessa syytä epäillä rikosta. Poliisin mukaan Antov oli masentunut ystävänsä menehtymisestä. 

Antov joutui kohun keskelle edellisenä kesänä, kun hänen Whatsappistaan lähetettiin sotaa kritisoiva päivitys. Antovin tililtä lähetetyssä viestissä kritisoitiin Venäjän sotatoimia Ukrainassa terroriksi sen jälkeen, kun ohjusisku asuinkortteliin Kiovassa surmasi perheenisän ja haavoitti hänen puolisoaan sekä seitsemänvuotiasta tytärtään.

Myöhemmin viesti poistettiin ja Antov kirjoitti sosiaalisessa mediassa kannattavansa presidentti Vladimir Putinia ja sotaa. 

Juri Voronov

Merenkulkuyhtiö Astra Shippingin toimitusjohtaja Juri Voronov löydettiin kuolleena huvilansa uima-altaasta viime kesänä. Hänen päästään löytyi ampumahaava ja tapahtumapaikan läheisyydestä pistooli. 

Astra Shipping on venäläisen kaasuyhtiö Gazpromin alihankkija. Usea Gazpromin liikemies on kuollut hämärissä olosuhteissa. 

Poliisin mukaan turvakamerat eivät paljastaneet kenenkään liikkuneen alueella pariin edelliseen päivään. Voronovin vaimon mukaan mies oli juonut runsaasti edeltävät pari viikkoa ja lähtenyt tapahtumapäivänä heidän Pietarin kodistaan villalle. 

Vaimon mukaan mies oli joutunut vaikeuksiin epärehellisten urakoitsijoiden vuoksi. Yrityksen kerrottiin velkaantuneen runsaasti vuosien 2020 ja 2021 aikana.  

Alexander Subbotin

Venäläisen miljardöörin, Lukoilin hallituksen jäsenen Alexander Subbotinin kuolemantapaus on ehkä kategoriassaan erikoisin. Hänen menehtymisensä liittyy shamaanin epäonnistuneeseen yritykseen parantaa hänen krapulaansa.

Shamaani Maguan mukaan Subbotin saapui hänen asunnolleen toukokuussa 2022 alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena, pyytäen häneltä sammakon myrkkyä krapulansa parantamiseen. Mediatietojen mukaan hän olisi ollut shamaanin vakioasiakas.

CBS News kirjoittaa venäläiseen verkkomediaan Mash nojaten, että myrkkyhoidon seurauksena Subbotin alkoi voida huonosti, mutta shamaani ei soittanut hänelle ambulanssia, vaan antoi ”tavanomaisia sydäntippoja ja vei miljonäärin kellariin nukkumaan, missä hän myöhemmin kuoli”. 

Artikkelin lähteet: Insider, LBC, New York Post, CNN, News ja Insider

Lue myös:

    Uusimmat