Sama magneettikuva – hintaero miltei 800 euroa

Yhdellä hinnalla mikä tahansa tutkimus 1:56

Magneettikuvissa on moninkertaiset hintaerot. Tampereelta alkaa nyt hintapoljenta.

Viime kuussa Tampereella ovensa aukaisi uusi kuvantamispalvelu Cityterveys. Potilaan omavastuu on 138 euroa, on kyseessä sitten pieni, laaja tai erittäin laaja magneettikuvaus. Hinta on aivan eri tasoa, mihin on totuttu. Miten hinta saadaan näin edukkaaksi?

– Hinta perustuu siihen, että katetavoitteemme on pienempi kuin muilla toimijoilla, fokusoimme diagnostiikkaan ja osaamme sen. Lisäksi meillä ei ole kalliita hallintokustannuksia, luettelee Cityterveyden toimitusjohtaja Martti Kiuru.

Hinnat eurooppalaiselle tasolle 

Vaikka hinta tuntuu kovin köykäiseltä, ei se sitä laajemmin katsottuna ole.

– Hintamme ovat eurooppalaisesti katsottuna keskivertotasoa. Suomessa ne ovat tietysti halvat, Kiuru jatkaa.

Esimerkkejä kuvantamisen omavastuuhinnoista:

Terveystalo 181 - 904 euroa

Mehiläinen 455 - 722 euroa

Koskimagneetti Tampere 585 - 702 euroa

Docrates 540 - 917 euroa

Dextra 540 - 682 euroa

Aava Teslamed 505 - 765 euroa

Diacor 460 - 652 euroa

Helsingin Magneettikuvaus 260 euroa

Unilabs 250 - 300 euroa

Aava Medimagneetti 230 - 290 euroa

Cityterveys 138 euroa

Tulokas tiputtaa hinnan sen verran alas, että hintavimpaan verrattuna eroa siunaantuu liki 770 euroa. Terveystalon erittäin laaja olkapään magneettitutkimus maksaa enimmillään 904 euroa kela-korvauksen jälkeen. Tamperelainen tulokas tarjoaa saman alle 140 eurolla. Hintaero paisuu näin suureksi, koska Cityterveys toimii yhdellä kiinteällä hinnalla - olipa tutkimus mikä tahansa.  Edullisemmankin tason klinikoilla on noin kaksinkertainen hinta Kiurun yritykseen verrattuna. Mutta miksi hintatasoa romutetaan vasta nyt?

– Hinnat ovat syntyneet aikoinaan 90-luvulla, jolloin kysyntä oli paljon pienempää. Ja päivässä tehdyt tutkimukset olivat kappalemäärältään paljon pienempiä, mutta hinnat ovat vain jääneet sille tasolle.

Terveystalo: Kyseessä ei ole sama tuote

Terveystalon ylilääkäri Juha Tuominen toivottaa kilpailun tervetulleeksi.

– Cityterveys on tuonut markkinoille uuden tuotteen. Se on tuonut halpatuotteen, joka ei ole ihan sama tuote kuin meillä on. Tottakai joudumme miettimään, olemmeko osanneet kertoa asiakkaille, mitä meidän palvelukokonaisuuteemme kuuluu, Tuominen sanoo.

Miten kyseessä on eri tuote?

– Cityterveys toimii niin, että potilas saa kuvat cd:llä ja lausunnon paperilla. Terveystalosta ei pelkän cd:n varassa lähde kuin aniharva. On selvää, että on eri asia, että hoitavalla lääkärillä on kaikki tiedot omassa järjestelmässä, ylilääkäri vastaa.

– Meille on pian tulossa potilasportaali, josta potilas pääsee näkemään lausuntonsa ja kuvansa netin kautta mistä tahansa. Myös Terveystalossa annetaan kaikille magneettitutkimuspotilaille cd-levyllä kuvat ja paperilla lausunto, koska kaikki Terveystalossa magneettikuvauksessa käyvät potilaat eivät mene Terveystalon lääkäreille jatkohoitoon, jolloin käytössä on vain cd:llä kuvat ja paperilla lausunto, Kiuru kuittaa kilpailijan väitteen.

Kuvantamisia tehdään muuta Eurooppaa vähemmän 

Kiurun mukaan kuvantamisten määrää on varaa kasvattaa, sillä Suomessa on magneettikuvantamislaitteita enemmän kuin Euroopassa keskimäärin, mutta tutkimuksia tehdään yli 10 prosenttia vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Toimitusjohtajalta lähtee myös piiskaa julkisen sektorin puolelle.

– Koko yksityisen terveydenhuollon kysyntä perustuu siihen, että julkinen ei vedä.

Kiuru avaa vuoden loppupuolella toimipaikat ainakin Vaasassa ja Helsingissä. Helsingin kaupungilta tuli nimittäin töitä.

– Meidät valittiin Helsingin kaupungin rintasyöpäseulonnan toimijaksi. Se tarkoittaa noin kolmasosan säästöä eli kolmen vuoden aikana noin 650 000 euron säästöä, Kiuru päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat