Saloon tulossa ollut puhelinvalmistaja Turing Robotic Industries asetettiin konkurssiin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tänään asettanut Turing Robotic Industriesin konkurssiin, kertoo Salon Seudun Sanomat. Turing itse haki konkurssia viime viikolla todetessaan olevansa maksukyvytön.

Turingin perustaja ja johtaja Steve Chao kommentoi aiemmin konkurssin olevan vain normaali toimenpide nykyisten ongelmien ratkaisemiseksi ja aikovansa kertoa uusista suunnitelmista maaliskuussa.

Turing Robotic Industriesilla on velkaa yhteensä noin 1,9 miljoonaa euroa. Veloista lähes 1,5 miljoonaa euroa on kuitenkin Shenzhen Turing Robotic Industries Tech Limited -yritykselle. Konkurssihakemuksen mukaan rahavaroja yhtiöllä on noin 10 000 euroa sekä noin 14 000 euron suuruinen arvonlisäverosaaminen valtiolta. Muuta omaisuutta yrityksellä on 200 000 euroa, mikä on Turun Sanomien mukaan käytännössä Nokian matkapuhelintehtaan entisen koelinjan tasearvo. Velkoja on muun muassa Turingille tiloja vuokranneelle Salon IoT Parkille, sähköyhtiöille sekä yhtiössä toimineelle Ilkka Matinpalolle.

Takana värikäs menneisyys ja suuria lupauksia

Turing osti Nakolan koetehtaan laitteet ja tuotantolinjat keväällä 2016, ja vuokrasi tilat Microsoftilta. Vuokrasopimus siirtyi myöhemmin sellaisenaan Nokian entiset toimitilat Microsoftilta ostaneelle Salo IoT Parkille, jonka omistaa Salon kaupunki ja joukko sijoittajia.

Alkuvuodesta 2016 uutisoitiin Turingin suunnitelmista palkata Saloon uuden puhelimensa tuotantoon jopa 270 työntekijää. Puhelimen valmistus ei kuitenkaan koskaan Salossa alkanut ja ensimmäisestä puhelinmallista yhtiön katseet siirtyivät pian eteenpäin.

Vuoden 2017 aluksi Turing esittelli suunnitelmat uudesta Turing Phone Appassionato -puhelinmallista. Senkin tuotannon piti tapahtua alun perin Salossa, kunnes huhtikuussa Turing kertoi yhteistyöstä kiinalaisen TCL:n kanssa. TCL:n liiketoimintaan älypuhelimissa kuuluvat muun muassa Alcatel- ja nykyisin myös BlackBerry-puhelimet.

Toukokuussa Turing kertoi jopa miljardin dollarin diilistä kiinalaisen puhelinjakelijan kanssa. Elokuussa Appassionato-puhelin nähtiin ensi kerran live-kuvissa ja videolla ja tuolloin puhelimen kerrottiin tulevan saataville marras-joulukuussa, alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä.

Nyt puhelimen myyntiintulo näyttää kuitenkin epävarmalta. ”Appassionatoa ei ole haudattu, mutta se ei ole tällä hetkellä aktiivinen. Puhelimesta tuli ulos toimiva versio ja se odotti muutamaa diiliä, joiden piti tulla. Keskustelut ovat yhä käynnissä”, Turing Robotic Industriesin johtoon kuuluva Karri Suosara kommentoi tammikuussa. Viime kuussa kerrottiin myös Turingin suunnittelevan jo seuraavaa uutta laitetta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja