Salomäellä pernaruhje - ura voi jatkua normaalisti

Suomen Nuorten Leijonien ja Oulun Kärppien hyökkääjällä Miikka Salomäellä on todettu pernaruhje. Vakavalta kuulostava sisäelinvamma ei kuitenkaan välttämättä haittaa huippu-urheilua.

Pernan pääasiallisina tehtävinä ovat valkosolutuotanto, immuunijärjestelmän vasta-aineiden teko sekä vanhojen punasolujen tuhoaminen. Pernan poistaminenkaan ei välttämättä vaikuta ihmisen elämään jatkossa millään lailla. Infektioriski kuitenkin kasvaa pernan poiston jälkeen.

Salomäen kohdalla pernan poisto ei ole tarpeellinen, vaan mies selviää levolla. Salomäki loukkaantui nuorten MM-kisoissa, ja Kärpät odottaa miehen palaavan peleihin kolmen viikon poissaolon jälkeen.

Alla pelaajia, jotka ovat kärsineet pernaruhjeista. Osalla se on jopa poistettu, mutta menestys on jatkunut.

Peter Forsberg
Yhden kaikkien aikojen kiekkoilijan perna poistettiin 2001 sen revettyä kesken pudotuspelien. Vuonna 2003 ruotsalainen valittiin NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi. Jalkavammat ovat sittemmin pilanneet miehen peliuran.

Matt Hunwick
NHL-pakki Hunwickin perna repesi törmäyksessä 2009, kun Boston ja Montreal pelasivat ensimmäistä pudotuspeliottelua. Puolustajan pelit loppuivat sinä keväänä siihen, mutta hän pelaa tällä hetkellä Coloradossa.

Sami Lepistö
Viime keväänä MM-kultamiehistöön kuulunut puolustaja Lepistö sai osakseen rajun taklauksen AHL:ssä keväällä 2009. Hänen pernaansa ei tarvinnut poistaa. Tätä nykyä mies hakee pelipaikkaa Chicago Blackhawksissa.

Arsi Piispanen
HPK-sentterin perna poistettiin viime vuoden tammikuussa, kun se repesi kovassa taklauksessa. Loppukausi meni ohi, mutta hän on ollut jälleen tällä kaudella HPK:n miehistössä täydessä iskussa.

Lue myös:

    Uusimmat