Salolaisessa navetassa kasvatettiin kannabista ammattimaisesti – hovi alensi tuomioita, koska ei pitänyt rikosta tarpeeksi törkeänä

Suomessa takavarikoitiin viime vuonna eniten kannabiskasveja lähivuosiin verrattuna 1:58
Katso video: Suomessa takavarikoitiin viime vuonna ennätysmäärä kannabiskasveja.

Turun hovioikeus lievensi maanantaina tuomioita jutussa, jossa kannabista kasvatettiin vuosien ajan ammattimaisesti salolaisessa navetassa.

Navettaan oli remontoitu kannabiskasvattamo, jonka olosuhteita Varsinais-Suomen käräjäoikeus viime elokuussa antamassaan tuomiossa kuvaili "poikkeuksellisen erinomaisiksi".

Oikeuden mukaan kasvatustoiminta jatkui kesästä 2012 siihen asti, kunnes poliisi teki kiinteistöön kotietsinnän viime vuoden maaliskuussa.

Käräjäoikeudessa nainen ja kaksi miestä oli tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta.

Oikeus katsoi selväksi, että kolmikko oli vastuussa myös huumeiden eteenpäin levittämisestä, ja määräsi heidät menettämään valtiolle rikoksen tuottaman hyötynä yhteisvastuullisesti lähes 1,35 miljoonaa euroa.

Piti miljoonakorvauksen ennallaan

Kuten käräjäoikeus, myös hovioikeus katsoi kolmikon toimineen syytteessä kuvatulla tavalla.

Se piti myös rikoshyödyn määrän ennallaan. Vankeusrangaistuksien pituuksia hovioikeus kuitenkin arvioi eri tavoin kuin käräjäoikeus.

Hovioikeus hyväksyi syyttäjän vaatimuksen, että rangaistuksia mitatessa piti koventamisperusteena ottaa huomioon rikollisen toiminnan suunnitelmallisuus.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt törkeää huumausainerikosta lajissaan niin törkeänä, että siitä olisi pitänyt mitata lähes enimmäisrangaistus.

Hovioikeus perusteli päätöstään sillä, että kyseessä oli yksinomaan kannabis, jota ei pidetä erityisen vaarallisena huumausaineena.

Lisäksi oikeus katsoi, että vaikka huumeen määrä oli suuri, se ei ollut poikkeuksellinen, eikä tekoon liittynyt rajan ylittävää rikollisuutta.

Käräjillä 10 vuoden ja 3 kuukauden tuomion saaneen Jani Tapio Sivosen (tekoaikaan Hallasaari), 50, tuomio lieveni hovissa 8 vuoteen ja 11 kuukauteen.

Tasan 10 vuoden vankeuteen käräjillä tuomittu Sergei Dobrodetelev, 46, sai 8 vuotta ja 7 kuukautta, ja 48-vuotiaan Irina Nurmisen 8 vuoden ja 10 kuukauden käräjätuomio lieveni seitsemällä kuukaudella.

Nurmisen tuomiota lievennettiin molemmissa oikeusasteissa myös siksi, että hän edisti rikostensa selvittämistä.

Lue myös:

    Uusimmat