Mainos

Salatut elämät -tähti Jasmin Voutilainen suoraselkäisenä rahaongelmistaan: "Se, joka sotkee, siivoaa"

Jasmin Voutilainen kertoo MTV.fin haastattelussa ulosottokierteestään ja toivoo toimivansa varoittavana esimerkkinä nuorille.

Salatut elämät -sarjaa tähdittävä näyttelijä Jasmin Voutilainen kannustaa jokaista hakemaan apua, mikäli raha-asioiden kanssa alkaa ilmetä ongelmia. Voutilaisella on tästä omakohtaista kokemusta.

"En osannut tai uskaltanut hakea apua"

Tänä päivänä maksuhäiriömerkinnät ovat yleisiä ja ulosottovelkoihin liittyviä asioita ruoditaan julkisuudessa harvakseltaan. Voutilainen on tiedostanut jo pitkään, että myös hänen raha-asioitaan saatetaan vielä ruotia julkisesti. Näin tapahtui, kun Seiska-lehti uutisoi aiheesta viime viikolla.

Näyttelijä kertoo ajautuneensa muutama vuosi sitten rahaongelmiin, joiden myötä hänelle kertyi lopulta ulosottovelkaa. Kaikki sai alkunsa, kun hän täytti 18 vuotta.

– Nettishoppailusta tuli tapa paeta sen aikaisia ongelmia. Siinä missä elämä ja sen koettelemukset ahdistivat, nettishoppailu turrutti ja loi hyvää fiilistä. Laskuja alkoi kerääntyä. Se puolestaan vain pahensi ahdinkoa. Ja siihenkin oli tietysti vain yksi lääke, eikä se suinkaan ollut laskujen poismaksaminen tai shoppailun lopettaminen. Jatkoin silmitöntä rahankäyttöä, Voutilainen kertoo.

Tuolloin Voutilainen osti tavaroita osamaksulla ja nosti muun muassa opintolainaa käyttääkseen lainarahaa menoihin, joita hän kuvailee vuosien jälkeen turhiksi. Lopulta, kun laskuja alkoi kerääntyä, hän turvautui pikavippeihin, kun erilaisia laskuja tippui postilaatikosta kuukausittain kymmeniä.

– Aloin olla tilanteessa, että pystyin rehellisesti sanomaan olevani korviani myöten veloissa. Siinäkään vaiheessa en silti osannut tai uskaltanut hakea apua, tai kertoa asiasta oikeastaan kenellekään, Voutilainen muistelee.

Häpeän vuoksi Voutilainen itse yritti alkuun piilottaa ongelman ja jätti kotiin saapuvat laskut huomiotta.

– Silloin luovutin. Kun kirjeitä sateli postiluukusta, heitin ne suoraan roskakoriin vilkaisematta muuta kuin, että kuoressa luki nimeni. Ohi meni muitakin pienempiä laskuja, mutta ahdistus kirjeiden avaamiseen oli niin suuri, että mieluummin suljin kaikki raha-asiat pois mielestäni, Voutilainen toteaa.

"Se, joka sotkee, siivoaa"

Tänä päivänä Voutilainen makselee velkojaan pois pikkuhiljaa. Hän myöntää, että raha-asioiden miettiminen saa ajoittain aikaan ahdistavia tunteita, mutta edessä siintää talousasioiden osalta varmasti kirkkaampi tulevaisuus.

– Asia ahdistaa edelleen välillä syvästikin, mutta tiedän, että tämä tuska ei kestä ikuisesti. "Se, joka sotkee, siivoaa", pätee tässäkin asiassa, joten hoidan asian yksin seisten oman virheeni takana, Voutilainen toteaa.

Jälkikäteen Voutilainen toivoo, että hänellä olisi ollut voimia ja ymmärrystä hakea apua toivottomalta tuntuneeseen tilanteeseen.

– Vielä siinä tilanteessa, kun olin heittänyt hanskat jo tiskiin, olisin oikeasta paikasta apua hakemalla voinut estää tilanteen repeämisen nykyisiin sfääreihinsä. Soitto oman kunnan velkaneuvontaan ja takuusäätiöön olisi estänyt paljon. Mutta minusta tuntui, että olin asian kanssa niin yksin, Voutilainen kertoo.

Tuomalla oman tarinansa julkiseksi näyttelijä toivoo olevansa mukana rakentamassa Suomeen ilmapiiriä, jossa rahaongelmista puhuminen ei ole tabu. Apua on saatavilla, kun sitä itse ymmärtää ja uskaltaa pyytää.

– Haluan, että juuri sinä, joka olet siellä painimassa samojen ongelmien kanssa, saat tarinastani edes jonkinlaista vertaistukea – ja että sinä tajuat hakea apua ajoissa. Elämässä ei kaikki aina mene niin kuin pitäisi. Osaan asioista voit vaikuttaa, osaan et. Silti uskon, että kaikella on tarkoitus. Ja kaikesta oppii jotain. 

Salatut elämät MTV3-kanavalla arkisin klo 19.30.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja