Salaisten Discord-asiakirjojen vuotamisesta syytetty myönsi syyllisyytensä – kyseessä Yhdysvaltain vakavin tietovuoto vuosikymmeneen

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Katso myös: Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoitti tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan.

Asiakirjojen vuotamisesta syytetyn Jack Teixeiran onJack Teixeira myös maksettava 50 000 dollarin sakko ja autettava tiedusteluviranomaisia.

Yhdysvalloissa salaisten asiakirjojen vuotamisesta syytetty myönsi syyllisyytensä liittovaltion tuomioistuimessa Bostonissa maanantaina.

Teixeiran tunnustus on osa sopimusta, jossa hän hyväksyy lähes 17 vuoden vankeustuomion. Vastineeksi syyttäjät luopuivat vakavimmista vakoiluun liittyvistä syytteistä, joista Teixeira olisi voitu tuomita elinkautiseen.

Lisäksi 22-vuotiaan entisen ilmavoimien kansalliskaartilaisen on maksettava 50  000 dollarin sakko ja autettava tiedusteluviranomaisia selvittämään tietovuodon laajuus.

Teixeira myönsi syyllisyytensä yhteensä kuuteen häntä vastaan nostettuun syytteeseen kansalliseen puolustukseen liittyvien tietojen välittämisestä.

–  Tämä syyllisyydentunnustus tuo vastuunkantoa ja jonkinlaisen lopun ajanjaksolle, joka loi syvää vahinkoa kansakuntamme turvallisuudelle, sanoi apulaisoikeusministeri Matthew Olsen.

Herättänyt kysymyksiä turvaluokituksesta

Viime vuonna julki tullut niin sanottu Discord-vuoto oli Yhdysvaltain vakavin tietovuoto sitten vuoden 2013.

Teixeiran epäiltiin jakaneen jo vuonna 2022 asiakirjoja Discord-viestipalvelun yksityiseen viestiryhmään. Osa Teixeiran jakamista asiakirjoista ilmestyi sittemmin myös muille sivustoille, esimerkiksi Twitteriin ja 4Chanille.

Vuodetuissa asiakirjoissa esiintyi mittava määrä erittäin arkaluontoisia tietoja. Niissä kerrottiin muun muassa Yhdysvaltain vakoilleen liittolaisiaan Israelia ja Etelä-Koreaa. Asiakirjat antoivat myös ymmärtää, että Yhdysvallat on huolissaan Ukrainan sotilaallisesta kapasiteetista maan puolustautuessa Venäjän hyökkäystä vastaan.

Tapaus on herättänyt kysymyksiä siitä, miten Teixeiralla oli ollut pääsy huippusalaisiin tietoihin. Teixeira oli ollut ilmavoimien henkilöstön hierarkiassa varsin alhaisella tasolla, mutta hänellä oli silti ollut turvaluokitus, joka mahdollisti pääsyn erittäin salaiseen tietoon.

Teixeira pidätettiin huhtikuussa 2023 poliisioperaatiossa, joka esitettiin suorana useilla televisiokanavilla Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat