Pentagon-tietovuotaja yritti "paniikinomaisesti" peitellä tekemisiään: Puhelin ikkunasta, tabletiti ja pelikonsolit hajalle

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Pentagonin tietovuoto: Ukrainalla ongelmia saada kasattua riittävästi joukkoja tehokkaaseen vastahyökkäykseen

Yhdysvalloissa salaisten asiakirjojen vuotamisesta syytetty Jack Teixeira yritti syyttäjien mukaan toistuvasti jarruttaa tietovuodon tutkintaa, kertovat muun muassa yhdysvaltalaismediat New York Times ja CBS News.

Teixeiran vangitsemisoikeudenkäynti on määrä järjestää tänään illalla Suomen aikaa. Oikeusministeriö nostaa julkaisemassaan muistiossa esiin useita syitä, miksi Teixeiran tulisi ministeriön mukaan pysyä toistaiseksi vangittuna.

Syyttäjien mukaan Teixeiran pakenemisriski on suuri ja hänellä saattaa edelleen olla tietoa, joka olisi "valtavan arvokasta vihamielisille valtioille".

Oikeusministeriön mukaan Teixeiralla oli pääsy paljon suurempaan määrään arkaluontoista tietoa kuin julkisuuteen on päätynyt.

21-vuotiasta ilmavoimien kansalliskaartilaista syytetään kansalliseen puolustukseen liittyvien tietojen säilyttämisestä ja välittämisestä sekä salassa pidettävien asiakirjojen tahallisesta säilyttämisestä

Teixeiraa voi oikeusministeriön mukaan odottaa 25 vuoden tai jopa pidempi vankeustuomio, mikä saattaa CBS:n mukaan mahdollisesti viitata siihen, että häntä vastaan saatettaisiin nostaa lisää syytteitä.

Väkivaltaisia puheita koulussa ja Discord-ryhmässä

Teixeira yritti syyttäjien mukaan peitellä "paniikinomaisesti" tekemisiään muun muassa tuhoamalla tablettinsa, tietokoneensa ja pelikonsolinsa. Puhelimensa Teixeira oli silminnäkijän mukaan heittänyt autolla ajaessaan ikkunasta ulos.

Teixeiran uskotaan jakaneen salaisia asiakirjoja noin 20–30 jäsenen ryhmässä viestipalvelu Discordissa. Syyttäjien mukaan Teixeira oli pyytänyt Discord-ryhmänsä jäseniä poistamaan kaikki hänen viestinsä.

Oikeusministeriön mukaan Teixeiran toiminta näyttää "laskelmoidulta yritykseltä viivästyttää tai estää hallintoa ymmärtämästä täysin hänen tekojensa vakavuutta ja laajuutta".

Oikeusministeriön mukaan Teixeiran historiasta löytyy rasistisia ja väkivaltaisia puheita. Hänet muun muassa erotettiin vuonna 2018 väliaikaisesti koulusta hänen puhuttuaan Molotovin cocktailien ja muiden aseiden käytöstä.

Discord-alustalla Teixeira on käynyt keskusteluja väkivallasta ja tappamisesta, oikeusministeriön muistiossa kerrotaan. Hän on syyttäjien mukaan myös tehnyt rasistisia uhkauksia.

Syyttäjien mukaan myös paikallinen poliisi oli kiinnittänyt huomiota Teixeiran käytökseen, kun tämä haki aseenkantolupaa.

Lue myös:

    Uusimmat