Salaisia asiakirjoja kartanossaan säilönyt Trump kertoo saaneensa syytteen: "En ikinä olisi uskonut"

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on saanut syytteen salaisten asiakirjojen käsittelyn vuoksi. Trump kertoi asiasta torstaina paikallista aikaa omassa Truth Social -viestipalvelussaan.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Trumpia vastaan on nostettu seitsemän syytekohtaa. New York Timesin mukaan syytekohtina ovat muun muassa salaliitto oikeuden estämiseksi, maanpuolustussalaisuuksien säilyttäminen vakoilulain vastaisesti ja väärien lausuntojen antaminen.

Trumpin mukaan hänet on kutsuttu Miamiin liittovaltion tuomioistuimen eteen ensi tiistaina.

–  En ikinä olisi uskonut, että tällaista voisi tapahtua Yhdysvaltain entiselle presidentille, kirjoitti Trump julkaisussaan.

Trump on toistuvasti kiistänyt tehneensä mitään väärää.

Tapauksessa on kyse siitä, että Trump oli pitänyt hallussaan salattuja asiakirjoja presidenttikautensa jälkeen. Trump oli säilönyt noin 11  000 asiakirjaa Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lagon kartanoonsa.

FBI teki kotietsinnän elokuussa

Asian tutkiminen alkoi viime vuonna. Lopulta Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kärräsi kartanosta tuhansia asiakirjoja elokuussa tehdyn kotietsinnän yhteydessä. Trump oli kuukausien ajan yrittänyt estää asiakirjojen palauttamisen.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain entisistä presidenteistä, jota vastaan on nostettu liittovaltiotason syytteitä. Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi. Vaikka Trump onkin saamassa syytteitä, se ei estä hänen presidentinvaalikampanjaansa.

Niin ikään vaikka Trump saisi tuomion, se ei estäisi häntä toimimasta presidenttinä, jos hänet valitaan virkaan, sanoo oikeustieteen professori Anna G. Cominsky Washington Post -lehdelle.

Useat republikaanien johtavat poliitikot luonnehtivat Trumpin syytettä lain "aseistamiseksi". Näin sanoi muun muassa Ron DeSantis, joka myös tavoittelee puolueen presidenttiehdokkuutta.

Trumpin kovin haastaja aloitti kampanjoinnin – tätä on Ron DeSantisin ajama kulttuurisota 3:08
Trumpin kovin haastaja aloitti kampanjoinnin – tätä on Ron DeSantisin ajama kulttuurisota.

Lue myös:

    Uusimmat