Syytehakemus: Trumpin hallussa oli salaisia asiakirjoja ydinaseista

Yhdysvaltain entisellä presidentillä Donald Trumpilla oli hallussaan salaisia asiakirjoja, jotka koskivat muun muassa ydinaseita, aseohjelmia ja maan puolustussuunnitelmia. 

Tieto käy ilmi syytehakemuksesta, jonka liittovaltion syyttäjät julkaisivat tänään.

Oikeusministeriön mukaan Trumpin hallussa olleet salaiset asiakirjat saattoivat vaarantaa maan turvallisuuden.

Trumpia vastaan on nostettu syyte lähes 40 syytekohdassa.

New York Timesin mukaan syyttäjät esittävät todisteita muun muassa siitä, että Trump esitteli erittäin arkaluontoista suunnitelmaa hyökkäyksestä Iraniin vierailleen golfklubillaan heinäkuussa 2021. Tilaisuudessa tallennetussa nauhoituksessa Trump vielä luonnehtii materiaalia "erittäin luottamukselliseksi" ja "salaiseksi".

Tiistaina tuomioistuimen eteen

Trumpin lisäksi syytteessä on hänen avustajansa Waltine Nauta.

Trump kertoi syytteistä torstaina paikallista aikaa omassa Truth Social -viestipalvelussaan. Trumpin mukaan hänet on kutsuttu Miamiin liittovaltion tuomioistuimen eteen ensi tiistaina.

Hän on toistuvasti kiistänyt tehneensä mitään väärää.

Tapauksessa on kyse siitä, että Trump oli pitänyt hallussaan salattuja asiakirjoja presidenttikautensa jälkeen. Trump oli säilönyt noin 11 000 asiakirjaa Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lagon kartanoonsa.

FBI teki kotietsinnän elokuussa

Asian tutkiminen alkoi viime vuonna. Lopulta Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kärräsi kartanosta tuhansia asiakirjoja elokuussa tehdyn kotietsinnän yhteydessä. Trump oli kuukausien ajan yrittänyt estää asiakirjojen palauttamisen.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain entisistä presidenteistä, jota vastaan on nostettu liittovaltiotason syytteitä. Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi. Vaikka Trump onkin saamassa syytteitä, se ei estä hänen presidentinvaalikampanjaansa.

Niin ikään vaikka Trump saisi tuomion, se ei estäisi häntä toimimasta presidenttinä, jos hänet valitaan virkaan, sanoo oikeustieteen professori Anna G. CominskyWashington Post -lehdelle.

Useat republikaanien johtavat poliitikot luonnehtivat Trumpin syytettä lain "aseistamiseksi". Näin sanoi muun muassa Ron DeSantis, joka myös tavoittelee puolueen presidenttiehdokkuutta.

Lue myös:

    Uusimmat