Saksassa alkaa supervaalivuosi – näin vaalit järjestetään koronan keskellä: "Olkaa hyvä ja ottakaa oma kuulakärkikynä mukaan"

Kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola raportoi Saksasta: Nämä maat Euroopassa ovat kiinnostuneita hankkimaan Sputnik-rokotetta kansalaisilleen 1:49
Katso myös kirjeenvaihtajan raportti Saksasta: Nämä Euroopan maat haluavat venäläistä Sputnik-rokotetta.

Osavaltiovaaleissa haetaan jotain osviittaa syksyn liittopäivävaaleihin. Vaalien lykkääminen ei käynyt päinsä, mutta erikoisjärjestelyjä on koronan takia runsaasti: "Tuokaa oma kuulakärkikynä".

Saksassa käynnistyy ensi viikonloppuna niin kutsuttu supervaalivuosi keskellä koronapandemiaa. Sunnuntaina äänestetään päättäjät Baden-Württembergin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioparlamentteihin.

Myöhemmin ovat vuorossa vielä vaalit kolmessa muussa osavaltiossa sekä pääkaupungissa Berliinissä.

Vaalivuosi huipentuu syyskuussa parlamentti- eli liittopäivävaaleihin, joiden jälkeen liittokansleri Angela Merkelin on määrä jättää maan johtotehtävä 16 vuoden jälkeen.

Merkelin kristillisdemokraattien suosio ampaisi ylös viime keväänä koronaepidemian alettua, mutta viime aikoina suosioluvut ovat laskeneet keskellä kiistelyä rokotuksista ja muista epäonnistumisista koronan hoidossa.

Juuri osavaltiovaalien alla suosiota nakersi kristillisdemokraattien oma maskigate eli kahden kansanedustajan hyötyminen välikätenä toimimisesta hengityssuojainhankinnoissa.

Selvästi suurimpana puolueena CDU/CSU on kyselyissä edelleen pysytellyt, joten kunhan sisarpuolueet saisivat valittua kansleriehdokkaansa, voi EU:n mahtimaan seuraavan johtajan nimi olla selvillä. Todennäköisesti hän on joko CDU:n tuore johtaja Armin Laschet tai ainakin toistaiseksi suositumpi CSU:n johtaja Markus Söder.

"Osavaltiovaaleissa oma dynamiikkansa"

Tutkija Tuomas Iso-Markun mukaan osavaltiovaaleja seurataan Berliinissä aina poikkeuksellisen tarkasti liittopäivävaalien alla, mutta kovin hyväksi poliittiseksi ilmapuntariksi niistä ei ole.

– On ihan selvää, että ne ovat ihan omat vaalinsa ja niissä on oma dynamiikkansa. Kummankin osavaltion (Baden-Württembergin ja Rheinland-Pfalzin) mielipidemittaukset osoittavat, etteivät ne noudata samoja trendejä kuin liittovaltiotasolla, Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Molemmissa sunnuntaina äänestävissä osavaltioissa on suosittu pääministeri hakemassa todennäköistä uudelleenvalintaa: Rheinland-Pfalzissa sosiaalidemokraattien Malu Dreyer ja Baden-Württembergissä vihreiden Winfried Kretschmann. Tulokset eivät siten välttämättä kerro paljoa kristillisdemokraattien valtakunnallisesta tilanteesta.

Osavaltioiden tulevien hallitusten kokoonpanot saattavat toisin osoittautua kiinnostaviksi myös valtakunnanpolitiikan kannalta.

Vaalien lopputuloksen ohella poikkeuksellisen kiinnostavaksi on noussut myös äänestyksen toteutus keskellä koronapandemiaa. Thüringenin osavaltio lykkäsi omat vaalinsa huhtikuulta syyskuulle.

Päätös oli sikäli helppo, että kevään vaalit olisivat joka tapauksessa olleet ennenaikaiset eikä osavaltion lainsäätäjien mandaatti ollut siten muodollisesti loppumassa.

Postiäänestyksessä vahva luotto postiin

Toisin on Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa, missä vaalikausi päättyy ja uusien osavaltioparlamenttien on kokoonnuttava viimeistään toukokuun puolivälin tietämillä.

Esimerkiksi ensiksi mainitussa lykkäys olisi vaatinut osavaltion perustuslain muuttamista, mihin ei löytynyt tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä.

Rheinland-Pfalzissa taas säädettiin etukäteen laki, joka mahdollistaisi vaalin toteuttamisen tarvittaessa yksinomaan postiäänestyksellä. Tähän ei kuitenkaan ole menty, ja muutamien pelkkää postiäänestystä anoneiden alueidenkin anomukset torjuttiin.

Postiäänestys on kuitenkin molemmissa osavaltiossa haluttaessa mahdollinen kaikille, ja aiemmasta poiketen pyyntöä ei tarvitse erikseen perustella.

Äänestyksen käytännön järjestelyissä luotetaan vahvasti perinteiseen kirjepostiin: kotiin tulevan äänioikeusilmoituksen kääntöpuolella on lomake, jolla postiäänestyslipukkeet ja -kuoret tilataan kotiin. Vaaliviranomaiset korostavat, että sekä tilauskirje että varsinainen ääni on syytä postittaa hyvissä ajoin, jos sitä ei käy itse jättämässä äänestyspaikalle.

Puhelimitse postiäänestysasiaa ei voi järjestää, ja verkon kauttakin vain paikoin.

Turvavälejä ja maskipakko

Postiäänen kanssa samassa kuoressa lähetetään valaehtoinen allekirjoitettu todistus siitä, että kyseisen äänen on antanut äänioikeutettu itse.

Myös perinteiset äänestyspaikat ovat ensi sunnuntaina auki. Niissä noudatetaan sekä Baden-Württembergissä että Rheinland-Pfalzissa melko samansuuntaisia koronavarotoimia.

Viranomaisten mukaan äänestäjien pitää käyttää tarjolla olevaa käsidesiä sekä pitää vähintään puolentoista metrin turvaväli muihin ihmisiin. Lääketieteelliset kriteerit täyttävien hengityssuojaimien käyttö vaalihuoneistossa on pakollista, joskin maskin voi joutua hetkeksi poistamaan henkilöllisyyden tunnistamista varten.

Vaalihuoneistoon ei saa tulla sisälle kerralla enempää ihmisiä kuin äänestyskoppeja on tarjolla, ja poistuakin pitäisi mahdollisimman ripeästi. Baden-Württembergin ohjeissa äänestäjillä on myös yksityiskohtainen kehotus neuvoksi hygieniasta huolehtimiselle:

– Olkaa hyvä ja ottakaa oma kuulakärkikynä mukaan äänestämistä varten!

Lue myös:

    Uusimmat