Saksan Ukraina-tietovuodon syy selvillä: Ministeri vakuutteli, että liittolaiset luottavat Saksaan yhä

Taurus-ohjukset kuohuttavat Saksassa ja Venäjällä 1:31
Taurus-ohjukset kuohuttavat Saksassa ja Venäjällä.

Saksan puolustusministerin mukaan liittolaismaat luottavat edelleen Saksaan.

Saksan asevoimien Ukrainan sotaa koskeva taannoinen tietovuoto johtui siitä, että yksi osallistujista käytti luvatonta yhteyttä kokouksessa, kertoi Saksan puolustusministeri Boris Pistorius tiistaina.

Venäjän sosiaalisessa mediassa julkaistiin perjantaina liki 40 minuuttia pitkä nauhoite, jossa saksalaisupseerit keskustelevat Taurus-ohjuksista ja niiden mahdollisesta vaikutuksesta sodan kulkuun. Upseerit pohtivat muun muassa mahdollista iskua Kertshinsalmen sillalle tai Krimin niemimaalla sijaitseviin kohteisiin.

Puolustusministerin mukaan yksi kokouksen osallistuneista oli ollut seuraamassa sotilasilmailutapahtumaa Singaporessa ja osallistunut kokoukseen sieltä turvattomalla yhteydellä.

Pistoriuksen mukaan Singaporessa oli paikalla runsaasti sotilashenkilökuntaa, joten oli selvää, että myös Venäjän tiedustelupalvelu oli paikalla ja pyrki salakuuntelemaan osallistujia.

Puolustusministerin mukaan tapauksella ei ainakaan toistaiseksi ole henkilökohtaisia seurauksia.

– En tule uhraamaan parhaita upseerejani (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin peliin, Pistorius vakuutti.

"Luottamus ei ole vaarantunut"

Pistorius sanoi keskustelleensa puhelimitse Saksan liittolaismaiden edustajien kanssa vuodosta ja saaneensa varmuuden siitä, ettei sillä ole vaikutusta luottamukseen Saksaa kohtaan.

–Luottamus ei ole särkynyt. Kaikki tuntevat tällaisten salakuunteluhyökkäysten vaarat ja tietävät, ettei kukaan pysty tarjoamaan sataprosenttista suojaa, puolustusministeri sanoi.

Venäjän mukaan tietovuodossa esiin tulleet asiat osoittavat jälleen kerran, että länsimaista on tullut Ukrainan sodan osapuoli.

–  Nauhoitus osoittaa, että Saksan asevoimat keskustelee olennaisista ja yksilöidyistä suunnitelmista iskeä Venäjän alueelle, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat