Saksassa tutkitaan vakavaa tietovuotoa: Tallenteella puhutaan ohjusiskusta Kertshinsalmen siltaan

Pekka Toveri: Kertshinsillan räjähdys on Venäjälle “suuri nöyryytys” 0:48
Kertshinsalmen silta oli otsikoissa myös 8.10.2022, kun siltaa vastaan tehtiin isku. Pekka Toverin mukaan Kertshinsillan räjähdys oli Venäjälle "suuri nöyryytys"

Saksassa aloitetaan tutkinta erittäin vakavasta tietovuodosta maan asevoimissa, sanoo Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Vuoto liittyy kahden Saksan asevoimien työntekijän nauhoitettuun luottamukselliseen keskusteluun, joka käytiin Ukrainan sodasta, Ukrainaan mahdollisesti toimitettavasta aseavusta ja saksalaisista Taurus-ohjuksista. Runsaat puoli tuntia kestävä keskustelu on julkaistu venäläismediassa, kertoo muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

Uutistoimisto AFP:n mukaan keskustelussa puhutaan myös ohjusiskuista taktisesti merkittäviin kohteisiin, kuten Kertshinsalmen siltaan, joka yhdistää Venäjän miehittämän Krimin niemimaan Venäjään. Keskustelussa mainitaan myös Ranskan ja Britannian Ukrainaan toimittamien ohjusten käyttö.

Italian Roomassa vierailevan Scholzin mukaan keskustelun vuoto on erittäin vakava asia, minkä takia se tutkitaan hyvin nopeasti ja tarkasti.

Ääninauhan uskotaan olevan aito

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puhui lauantaina Turkissa, jossa hän sanoi nauhoituksen osoittavan, että Ukraina ja sen tukijat haluavat aiheuttaa Venäjälle strategisen tappion taistelukentällä.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova puolestaan vaati Saksalta perusteellista selitystä nauhoitetusta keskustelusta.

– Yritykset luistaa kysymyksiin vastaamisesta tulkitaan syyllisyyden osoituksesi, Zaharova sanoi.

Saksalaispoliitikot ovat vaatineet tiukennuksia asevoimien sisäiseen viestintään. Opposition mukaan on riskinä, että muitakin salaisia keskusteluja on nauhoitettu.

Saksalaislehti Der Spiegelille puhuneet asiantuntijat uskovat ääninauhan olevan aito. Der Spiegelin mukaan videokonferenssia, josta keskusteltu nauhoitettiin, ei pidetty salatulla asevoimien omalla viestintäkanavalla.

Ukraina himoitsee saksalaisohjuksia

Ukrainassa on pitkään toivottu Saksalta Taurus-ohjuksia, jotka voivat lentää jopa 500 kilometrin päähän kohteeseensa. Liittokansleri Scholz on toistaiseksi kieltäytynyt ohjusten lähettämisestä, sillä se voisi hänen mukaansa lietsoa konfliktia.

Britannia ja Ranska ovat toimittaneet Ukrainaan omia ohjuksiaan, joiden kantama on jopa 250 kilometriä. Scholzin mukaan Saksa ei kuitenkaan voi tehdä samoin.

–  Tämä (Taurus) on hyvin pitkän kantaman ase, ja Saksa ei voi tehdä sitä, mitä Britannia ja Ranska tekevät, sanoi Scholz viime viikolla.

Britannia on kiistänyt, että se olisi suoraan vaikuttanut siihen, miten ohjuksia Ukrainassa käytetään.

Lue myös:

    Uusimmat