Saksaa hallitsevat kristillisdemokraatit valitsevat uuden johtajan – kokous on yksi Merkelin monista jäähyväisistä

3:30
Merkel on hallinnut Saksaa pian 16 vuotta – miten vaikeaa uuden kanslerin on täyttää Merkelin saappaat?

Saksaa hallitsevat kristillisdemokraatit aloittivat tänään kaksipäiväisen etäpuoluekokouksensa. Kokous huipentuu lauantaina, kun kokousedustajat äänestävät CDU:lle uuden puheenjohtajan.

Puoluekokous piti järjestää jo viime keväänä, mutta sitä jouduttiin lykkäämään useasti koronaepidemian takia. Tilanteen jatkuessa vaikeana kokous päätettiin lopulta järjestää virtuaalisena, ensimmäistä kertaa puolueen historiassa.

MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan mukaa puolukokous on yksi Angela Merkelin monista jäähyväisistä omalle väelleen. 

– Merkel sanoi, että tämä on hänelle aivan erityinen puoluekokous. Tämä on neljästoista puoluekokous, jossa hän on nyt mukana liittokanslerina. 

Merkel kertasi puheessaan vaikeita aikoija viimeisen viidentoista vuoden ajalta, viimeisimpänä pakolaiskriisi, Brexit ja pandemia. 

– Merkel korosti sitä, miten CDU on kuitenkin pystynyt vaikeissa tilanteissa luotsaamaan sekä Saksaa, että vaikuttamaan myös EU:n kehitykseen. 

– Hän myös ilmaisi vahvasti vielä kiitoksensa ja tukensa nyt eronneelle puoluejohtajalle Annegret Kramp-Karrenbauerille ja toivoi seuraavassa lauseessaan, että seuraava puheenjohtaja saisi enemmän tukea, Piuhola kertoo. 

Uusi puolueenjohtaja ei välttämättä liittokansleriehdokas

Saksassa on vaalivuosi ja CDU:lla on hyvät mahdollisuudet jatkaa johtavana puolueena. 

– CDU on kasvattanut kaulaa selvästi, sen johtoasema on jo yli 15 prosenttia seuraavana tulevaan vihreään puolueeseen. 

Puheenjohtajaksi on ehdolla kolme miestä: Saksan väkiluvultaan suurimman osavaltion Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet, liittopäivien ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen sekä politiikasta useita vuosia syrjässä ollut liikemies ja miljonääri Friedrich Merz.

Piuholan mukaan uusi puheejohtaja ei kuitenkaan välttämättä ole uusi liittokansleriehdokas.

Merkel kehotti muistamaan maltillisen linjan seuraajavalinnassaan  

Merkel kehotti kristillisdemokraattien virtuaalipuoluekokouksen avaussanoissaan puoluetta muistamaan maltillisen linjan, kun se valitsee itselleen uuden puheenjohtajan lauantaina.

– Olemme aina etsineet ratkaisuja, jotka tasapainottavat konflikteja ja edistävät yhtenäisyyttä. Se on leimannut meitä hallitsevana puolueena, Merkel sanaili.

Merkelin sanat katsottiin epäsuoraksi vastustukseksi miljonääri Friedrich Merzin valinnalle puolueen johtoon. Merz on puheissaan luvannut viedä puoluetta enemmän oikealle.

 Merkel on jo aikaisemmin kertonut, että hän toivoisi puheenjohtajan olevan joko Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet tai liittopäivien ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen.

Uusi puheenjohtaja on vahvoilla, kun CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU valitsevat myöhemmin keväällä yhteisen ehdokkaansa seuraavaksi liittokansleriksi. Suosituin henkilö Merkelin seuraajaksi Saksan johtoon on tällä hetkellä CSU:n johtaja ja Baijerin pääministeri Markus Söder.

Merkel jättää liittokanslerin toimen syyskuussa neljän kauden ja 16 vuoden jälkeen, kun Saksassa pidetään liittopäivävaalit.  Puolueen puheenjohtajuuden hän jätti jo vuonna 2018 Annegret Kramp-Karrenbauerille. Tämä ei kuitenkaan saanut asemaansa vakautettua ja viime vuoden helmikuussa lopulta ilmoitti, ettei aio luotsata CDU:ta seuraaviin vaaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja