Annalena Baerbockista Saksan vihreiden liittokansleriehdokas – kolminkertainen trampoliinin pronssimitalisti puhuu nyt ilmaston puolesta

3:30
Merkel on hallinnut Saksaa pian 16 vuotta – miten vaikeaa uuden kanslerin on täyttää Merkelin saappaat?

Saksan vihreä puolue on nimennyt puheenjohtajansa Annalena Baerbockin liittokansleriehdokkaakseen. Asiasta ilmoitti vihreiden toinen puheenjohtaja Robert Habeck.

– Molemmat meistä haluavat tämän tehtävän, mutta lopulta vain toinen voi ottaa sen vastaan. Siksi tänään on aika ilmoittaa, että vihreiden ensimmäinen liittokansleriehdokas on Annalena BaerbockRobert Habeck kertoi tiedotustilaisuudessa.

Baerbockin, 40, mukaan hänen ehdokkuutensa merkitsee uuden luvun alkamista vihreille ja myös koko Saksalle, edellyttäen että puolue suoriutuu hyvin.

– Minä edustan uudistumista, muut edustavat asioiden nykytilaa, Baerbock sanoi.

Tuoreen kansleriehdokkaan mukaan ilmastonmuutos on hänen sukupolvensa suurin haaste.

Vihreiden suosio on ollut voimakkaassa kasvussa, ja puolueella on ensi kertaa mahdollisuus saavuttaa hallituksen johtopaikka, mahdollisesti yhteistyössä esimerkiksi sosiaalidemokraattien ja liberaalipuolue FDP:n kanssa. Saksan parlamentti- eli liittopäivävaalit pidetään syyskuussa.

Kansainvälistä oikeutta ja trampoliinia

Kansainvälistä oikeutta opiskellut Baerbock pitää esikuvanaan kansainvälisen rikostuomioistuimen entistä syyttäjää Carla Del Pontea. 40-vuotias Baerbock on perehtynyt erityisesti ympäristö- ja ulkopolitiikkaan sekä naisten ja lasten oikeuksiin.

Baerbockilla ei ole kokemusta osavaltiotason ministeritehtävistä, toisin kuin Habeckilla, joka toimi useita vuosia Schleswig-Holsteinin ympäristöministerinä.

Saksan parlamenttiin eli liittopäiville Baerbock valittiin 2013, ja vihreiden toisena puheenjohtajana hän aloitti 2018.

Kahden kouluikäisen tyttären äidillä on myös kilpaurheilutaustaa: hän on kolminkertainen trampoliinin pronssimitalisti Saksan mestaruuskisoista.

Mitä Söder kertoo myöhemmin tänään?

Saksan vihreät ovat kehittyneet alkuaikojen rauhanliikkeestä yleispuolueeksi, jolle ympäristöasioiden lisäksi ovat tärkeitä myös muut politiikan teemat. 

Puolueen nykyiset johtajat Baerbock ja Habeck ovat maltillisia niin kutsuttuja reaalipoliitikkoja, "realoja", kun taas ideologisemmat fundamentalistit eli "fundit" ovat jääneet puolueessa enemmän taka-alalle.

Vihreät ovat muun muassa ottaneet hyvin tiukan kannan Venäjän ja Nord Stream 2 -kaasuputken suhteen.

Saksan suurin puolue kristillisdemokraatit ei vihreistä poiketen ole vieläkään saanut aikaiseksi kansleriehdokkaansa valintaa, vaikka ratkaisua lupailtiin jo viime viikon aikana Pääpuolue CDU:n johtaja Armin Laschet ja baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtaja Markus Söder keskustelivat asian tuloksetta viime yönä.

CDU/CSU:n tilanteeseen saadaan ehkä lisävalaistusta myöhemmin tänään. Söder aikoo pitää iltapäivällä lehdistötilaisuuden puoleensa CSU:n kokouksen jälkeen.

Saksan seuraava liittokansleri valitaan syyskuun vaalien jälkeen kokoontuvilla liittopäivillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja