Mainos

SAK: Vuoden vanhempainvapaa puoliksi isälle ja äidille

Palkansaajajärjestö SAK vauhdittaisi isien osallistumista lastenhoitoon isolla perhevapaiden remontilla. 

Järjestö ehdottaa, että 12 kuukautta vanhempainrahaa jaettaisiin tasan vanhempien kesken. Vanhempainrahaan tulisi henkilökohtainen kolmen kuukauden kiintiö, jota ei saisi luovuttaa toiselle. Kolme viikkoa olisi mahdollista pitää yhtä aikaa toisen vanhemman kanssa. 

Lisäksi SAK:n malliin kuuluisi viiden viikon raskausraha, jota maksetaan ennen lapsen syntymää.

Palkansaajakeskusjärjestö julkaisi tänään mallinsa, jonka ei sen mukaan pitäisi lisätä yhteiskunnan kustannuksia. Myöskään työnantajan kustannukset tai velvoitteet eivät sen mukaan kasvaisi.  

Nykyinen perhevapaajärjestelmä on SAK:n mielestä monimutkainen ja vanhanaikainen. Nykymalli ei järjestön mukaan tue työn ja perheen yhteensovittamista tai kannusta isiä osallistumaan lastenhoitoon. Järjestö näkee ongelmana myös sen, ettei malli huomioi kaikkia perheitä tasapuolisesti. 

Tällä hetkellä äitiysrahaa saa 4,2 kuukautta, isyysrahaa 2,2 kuukautta sekä vanhempien kesken jaettavaa vanhempainrahaa 6,3 kuukautta.

SAK tekisi perhevapaista joustavampia, jotta vanhempi voi käydä töissä osa-aikaisesti.  

Mallissa perheet saisivat itse päättää, kuka perhevapaita käyttää. Myös erovanhempi saisi mahdollisuuden perhevapaisiin. Perhevapaata voisi siirtää myös esimerkiksi isovanhemmalle tai muulle sukulaiselle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.