Mainos

Akava korvaisi kotihoidon tuen joustovapaalla

Akava ehdottaa perhevapaisiin uutta mallia, jossa pidennettäisiin vanhempainvapaajaksoa ja korvattaisiin kotihoidon tuki kiinteäsummaisella joustovapaalla. Mallissa lasta voitaisiin hoitaa kotona 15 kuukautta, jos perhe käyttää vapaat täysimääräisinä.

Isille ja äideille on yhtäläiset korvamerkityt jaksot vanhempainvapaata. Isille korvamerkitty vanhempainvapaa pitenisi 75 päivään eli kolmeen kuukauteen.

Uusi elementti olisi joustovapaa, josta maksettaisiin kiinteä 4 500 euron korvaus. Sitä voisi käyttää joko lapsen kotihoitoon tai osa-aikatyön rinnalla.

Joustovapaalla voisi jäädä kotiin, kunnes lapsi täyttää kaksi. Korvaus 500 olisi silloin euroa kuukaudessa, hieman parempi kuin nykyisellä kotihoidontuella. Alennettua, 250 euron joustovapaata voisi saada, kunnes lapsi on kolmevuotias.

Akava laskee, että sen mallin lisäkustannukset olisivat 20-138 miljoonaa euroa vuodessa, riippuen siitä miten ahkerasti joustovapaita käytetään.

– Perhevapaamallin joustavoittamisen lisäksi Akava haluaa parantaa töihin paluun turvaa ja kannustavuutta. Lähdemme siitä, että uuden mallin avulla voimme parantaa 25-44-vuotiaiden naisten työllisyysastetta, perusteli puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan mallissa tuet lapsen kotihoidolle pienenevät, kun lapsi täyttää kaksi, minkä jälkeen töihin palaaminen on nykyistä kannattavampaa. Akava ehdottaa myös, että 2 500 kertakorvaus äidin työnantajalle maksetaan kokonaisuudessaan, kun äiti palaa töihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.