Palkansaajajärjestöt tuomitsevat työttömyysturvan leikkaamisen

Palkansaajajärjestöt kritisoivat hallituksen suunnitelmaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamisesta. Järjestöjen mukaan työttömyysturvan leikkaaminen ei tuo uusia työpaikkoja tai tue uudelleen työllistymistä millään tavalla.  

STTK pitää työttömyysturvaan kohdistuvia hallituksen leikkausesityksiä huonosti ajoitettuina.   

 Näin hallitus leikkaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa

– Ansiosidonnainen työttömyysturva lyhenisi 100 päivällä muilta paitsi 58 vuotta täyttäneiltä  

– Alle 3 vuotta kestäneiden työsuhteiden osalta lyhennys olisi 400 päivästä 300:aan  

– Pidemmissä työsuhteissa lyhennys olisi 500 päivästä 400:aan

– Omavastuuaikaa pidennettäisiin viidestä seitsemään päivään

– Työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumisesta maksettavaa korotettua ansio-osaa alennettaisiin  

– Pitkän työuran jälkeen maksettavista korotusosista luovuttaisiin  

– Toimien nettovaikutus julkisiin menoihin olisi arviolta 135 miljoonaa euroa hallituskauden loppuun mennessä   

- Kasvavan työttömyyden seuraukset näkyvät jäsentemme arjessa. Siksi työttömyysturvaan kohdistettavissa leikkauksissa on mahdoton nähdä mitään myönteistä, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.  

Akavan mielestä leikkaus tuntuu perustuvan ajatukseen, että ihmiset työllistyvät nopeammin, kun työttömyysturvan kesto lyhenee.   

- Pelkästään työttömistä korkeakoulutetuista 28 prosenttia oli ollut heinäkuun lopussa työttömänä jo vähintään vuoden. Sen sijaan, että he nautiskelisivat ansiosidonnaisestaan, he viestittävät meille jatkuvasti, että haluavat töihin nopeasti, kertoo johtaja Maria Löfgren

SAK:n mukaan raju leikkaus heikentää työttömien toimeentuloa ja uhkaa ajaa osan työttömistä toimeentulotuen piiriin. Järjestö toteaa, että ansioturvan leikkaus pienentää suomalaisten sosiaaliturvaa lähes 350000 työttömän tilanteessa.  

Palkansaajajärjestöt eivät ole missään vaiheessa hyväksyneet hallituksen tavoitetta hakea ansiosidonnaisen leikkauksella 200 miljoonan euron säästöjä. Järjestöt ovat kuitenkin antaneet näkemyksiään leikkaamisen mallista työryhmässä, jossa sitä on valmisteltu. 

Lue myös:

    Uusimmat