Mainos

SAK: Metson miljoonaosingot härskiä toimintaa

Konepajakonserni Metso ilmoitti eilen käynnistävänsä yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön vähentämisestä ja lomautuksista. Vähennykset koskevat kaikkiaan 4100 ihmistä.

Vain viikkoa ennen eilistä ilmoitusta yhtiö kertoi hulppeista lisäosingoista.

– Tämä on moraaliton ratkaisu. Ja kyseessä ovat tosiaan lisäosingot – yhtiö on jakanut jo aiemmin melkein 300 miljoonaa euroa osinkoa. Tämä osoittaa harvinaisen huonoa pelisilmää ja on härskiä toimintaa, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

Tukiaisen mukaan yhtiön tulisi nyt miettiä, onko tässä tilanteessa tarvetta lisäosingoille. Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne ehdotti jo eilen, että osingot vähintään puolitettaisiin.

– Tällä turvattaisiin ihmisille työpaikka ainakin vuodeksi. Jos lisäosingoista luovuttaisiin kokonaan, voisi vähennysuhan alla olevan porukan työllistää 2,5 vuodeksi. Käsittääkseni jo ilmoitettujen lisäosinkojen perumiselle ei ole mitään estettä, Rinne sanoo MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Pääluottamusmies: Olenko se minä vai kaverini?

MTV3:n aamulla tavoittama Metson pääluottamusmies Pentti Mäkinen kertoi, että työpaikalla vallitsee masentunut ilmapiiri.

– Jokainen miettii, olenko irtisanottava minä vai onko se kaverini. Tämä on moraalisesti rätti meidän naamallemme. Toivon, etteivät osakkeenomistajat ole ahneita, vaan että lisäosinkoihin tarkoitettu raha käytettäisiin liiketoimintalinjojen kehitykseen ja kilpailukyvyn parantamiseen.

SAK:n keräämien tilastojen mukaan tänä vuonna on jo irtisanottu enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna yhteensä. SAK:n Tukiaisen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole katastrofaalinen, vaikka työttömyys tuleekin talven aikana kasvamaan hieman.

(MTV3)

Katso SAK:n Matti Tukiaisen ja Pron Antti Rinteen haastattelu: (Huomenta Suomi 19.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.