Sairastuminen oli kova paikka Åke Lindmanille: Tuskastuminen purkautui läheisiin

Vuonna 2009 menehtynyt elokuvaohjaaja ja -näyttelijä Åke Lindman vietti viimeiset kuukautensa sairaalassa.

Menestynyt elokuvaohjaaja Åke Lindman menehtyi pitkällisen sairastamisen jälkeen maaliskuussa 2009. Hän oli kuollessaan 81-vuotias.

Torstaina julkaistu kirja Åke ja minä (Minerva) valottaa Lindmanin elämää Pirkko Mannolan rinnalla. Kirjassa käsitellään myös Åken viimeisiä vuosia, jotka olivat sairastamisen värittämiä.

Pirkon mukaan Åkelta alkoivat ensin unohtua sanat, sen jälkeen ihmisten nimet.

– Tapaamisia alkoi unohtua, tai Åke saattoi olla väärässä paikassa väärään aikaan. Isojen ruusukimppujen kanssa hän sitten pyyteli anteeksi, Mannola sanoo.

Lääkäri diagnosoi Lindmanilla sepelvaltimotaudin, joka oli ilmeisesti muistisairauden syynä.

Koville otti myös ajokortin menettäminen miehelle, joka oli ajanut autoa 16-vuotiaasta saakka. Pirkko ja Heidi-tytär paljastavat kirjassa, että ajokortin menettäminen ei estänyt Åkea ajamasta autoa. Lopulta häneltä jouduttiin ottamaan auton avaimetkin pois.

Lindman vietti viimeiset hetkensä sairaalassa, josta hän myös karkasi pariin otteeseen kotiinsa kahvittelemaan.

– Hän oli tottunut olemaan perheen pää. Tuskastuminen purkautui läheisiin. Että tehän te nyt niin erinomaisia olette. Isälle oli ollut kaikki kaikessa, että hän piti meistä huolta. Kun huolenpito kääntyi toisin päin, se tuskastutti, Heidi kertoo kirjassa.

Viimeisinä viikkoinaan Åke kannusti Pirkkoa osallistumaan Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailuun. Hän menehtyi lopulta kisan ollessa käynnissä 3. maaliskuuta kello 03.03.

Lue myös:

    Uusimmat