Mainos

Sairaiden lasten nimissä yritettiin huijata jopa 300 000:ta suomalaista

Miljoonaluokan "Make a Wish" -keräyshuijauksen käsittely alkoi tänään Helsingin hovioikeudessa. Syyttäjä vaatii kovempaa rangaistusta kuolemansairailla lapsilla rahastaneelle miehelle.

Kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapalan mukaan vuosina 2003-2007 toteutettu huijaus on ollut poikkeuksellisen laaja.

- Huijareille on antanut rahaa 30 000 henkilöä ja yritystä, joille yhdistyksen puhelinmyyjät ovat soittaneet. Vain yksi kymmenestä soittoyrityksestä on johtanut tulokseen. Näkemykseni mukaan voi siis ajatella, että huijausyritys on kohdistunut jopa 300 000 henkilöön ja yritykseen.

Viime vuonna käräjäoikeus tuomitsi Jari Arvi Antero Lepän ehdottomaan vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi muun muassa törkeästä petoksesta. Hänet määrättiin myös liiketoimintakieltoon viideksi vuodeksi. Korvattavaksi määrättiin 1,7 miljoonan euron rikoksella saavutettu hyöty.

Sekä syyttäjä että Leppä valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Syyttäjä vaatii nyt Lepälle neljän vuoden vankeusrangaistusta. Jari Lepän puolustus luottaa siihen, että hovioikeus kumoaa käräjäoikeuden tuomion.

- Näytöllä ja kaikella työllä, mitä on tehty, totesi Lepän puolustusasianajaja, varatuomari Markku Vepsäläinen.

Toissijaisesti puolustus vaatii tuomion lieventämistä ehdolliseksi.

24 lapsen toive täyttyi

MTV:n uutiset on kertonut Make a Wish toive ry:n hämärästä varainhankinnasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2002.

Lepän masinoima yhdistys ja sen taustalla ollut osakeyhdistys keräsivät vuosina 2003-2007 kaikkiaan 30 000 lahjoitusta, jotka toivat yhdistyksen kassaan kaksi miljoonaa euroa. Kulut olivat kuitenkin sen verran suuria, että rahaa riitti vain 24 kuolemansairaan lapsen toiveen toteuttamiseen.

Lahjoittajat, joita kerättiin puhelimitse, saivat tukituotteeksi enkelitaulun tai lehden. Yhdistyksen lehden vetonaulana olivat julkkikset, jotka eivät olleet tietoisia yhdistyksen taustoista tai rikostutkinnasta. Lehti luvattiin kiitokseksi asiakkaille keräykseen osallistumisesta.

- Se tässä on erityisen paheksuttavaa, että muut hyväntekeväisyysjärjestöt pakostakin kärsivät tällaisesta toiminnasta, syyttäjä Tapala toteaa.

Syyttäjä vaatii myös toiselle Toive ry:n keskeiselle hahmolle tuomiota. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet, sillä sen mukaan näyttöä miehen toimivallasta yrityksessä ei löytynyt. Mies kertoi myös hovioikeudelle, ettei hän ollut Lepän liikekumppani, vaan ainoastaan yrityksen työntekijä.

Juttua käsitellään Helsingin hovioikeudessa kesäkuun loppuun saakka.

(MTV3)

Katso Päivi Taljan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.