Sairaanhoitajien tyytymättömyys työoloihin kasvanut – "Uupunut sairaanhoitaja on riski potilasturvallisuudelle"

Tältä näyttää tyhjä Kätilöopiston sairaala 1:44
MTV Uutiset kävivät katsomassa, miltä tyhjässä Kätilöopiston sairaalassa näyttää.

Sairaanhoitajien tyytymättömyys työoloihinsa on kasvanut kautta linjan. Tämä selviää Sairaanhoitajaliiton teettämästä kyselytutkimuksesta.

Sairaanhoitajien työoloja heikentävät erityisesti pula ammattitaitoisesta ja tehtäviin sopivasta työvoimasta, heikko perehdytys sekä läpinäkyvyyden puute työpaikoilla. Eniten tyytymättömyyttä herättää palkka, joka useiden vastaajien mukaan ei nouse tehtävien vaativuuden kasvaessa.

– Saamme jatkuvasti yhteydenottoja uupuneilta sairaanhoitajilta. Päättäjien on syytä muistaa, että äärirajoilla työskentely näkyy ennemmin tai myöhemmin myös hoidon laadussa. Uupunut sairaanhoitaja on riski potilasturvallisuudelle, sanoo Sairaanhoitajien puheenjohtaja Nina Hahtela tiedotteessa.

Kysely suoritettiin loppuvuodesta 2018, ja siihen vastasi 1  795 Sairaanhoitajaliiton jäsenenä olevaa sairaanhoitajaa.

Kotihoidon parissa eniten kehitettävää

Edelliseen, vuonna 2016 tehtyyn tutkimukseen verrattuna tulokset ovat heikentyneet lukuunottamatta palkan kannustavuutta, jonka tulos on pysynyt samalla tasolla. Eniten heikentymistä koettiin toimivien käytäntöjen osa-alueella ja työhyvinvointia tukevan toiminnan suunnitelmallisuudessa.

Myös työnohjauksen saamisessa oli puutteita. Eniten kehittämiskohtia on kyselyn perusteella kotihoidossa.

Kyselyn mukaan sairaanhoitajat kokevat kuitenkin työnsä merkitykselliseksi ja haluavat tehdä sen hyvin. 

Lue myös:

    Uusimmat