Mainos

Sairaalat salasivat potilasasiakirjojen vaarat

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan sairaanhoitopiireillä on käytössä puutteellisia potilasasiakirjaohjelmia asiantuntijoiden varoituksista huolimatta. HUS:n johto kielsi pari vuotta sitten arviointityöryhmän jäseniä kertomasta havainnoistaan eteenpäin ja päätti jatkaa Miranda-Operon -ohjelman käyttöä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tuolloinen toimitusjohtaja Lauri A. Laitinen ei suostunut kommentoimaan asiaa.

Kahden miljoonan suomalaisen sairauskertomukset ovat puutteellisessa ja vaarallisessa potilasasiakirjaohjelmassa, jonka käyttöönoton tietohallintoasiantuntijat olisivat halunneet estää. Sairaanhoitopiirit ottivat keskeneräisiä ohjelmia käyttöön tietohallintoasiantuntijoiden varoituksista huolimatta.

Vuosina 2004-2005 Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien asiantuntijat varoittivat Miranda-Operon -ohjelman vaaroista potilasturvallisuudelle.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma on saanut käsiinsä kaksi muistiota, jotka sairaanhoitopiirien johto pari vuotta sitten salasi. Murskaavan väliraportin luettuaan HUS:n johto määräsi arviointityön lopetettavaksi ja kielsi ryhmän jäseniä kertomasta havainnoistaan eteenpäin. Sairaanhoitopiirin johto päätti jatkaa ohjelman käyttöönottoa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä tuohon aikaan johtanut toimitusjohtaja Lauri A. Laitinen ei antanut tv-haastattelua 45 minuuttia -ohjelmalle.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vastaava selvitys salattiin.

- Emmehän me levittele ympäriinsä kaikkia papereita, mitä meidän organisaatiossa ilmestyy tai tehdään. Jos me teetämme sisäistä selvitystä joidenkin asioiden suhteen, eihän ole tarkoitettukaan, että niitä julkisuuteen levitetään, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Turkka Tunturi 45 minuuttia -ohjelmalle.

Miranda-Operon on nykyisin käytössä neljässä yliopistollisessa sairaanhoitopiirissä.

Myös Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on kiinnittänyt huomiota potilasasiakirjaohjelmien turvallisuusriskeihin. Teo on lähettänyt sosiaali- ja terveysministeriölle, Lääkelaitokselle, Stakesille, lääninhallituksille, sairaanhoitopiireille ja terveyskeskuksille kirjeen, jossa se toivoo, että potilasasiakirjaohjelmiin kehitettäisiin lääkehoidon turvallisuutta tukevia ratkaisuja.

Tästä 45 minuuttia -ohjelman sivuille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.